Social

Condiții moderne pentru copiii din or. Cantemir. Ei vor învăța în clădiri călduroase și aerisite, renovate din bani europeni


Cu pereții exteriori termoizolați și colorați, panouri solare pe acoperișuri, geamuri și uși exterioare noi, grupuri sanitare modernizate, dar și cu sisteme electrice și de ventilare moderne – de aceste condiții europene vor beneficia mai mulți copii de vârstă preșcolară și elevi din întreaga țară. Cu finanțare europeană, grădinițele și liceele se vor schimba la față, dar vor face și economii la întreținerea blocurilor.

Era sfârșitul zilei de muncă. Schelele erau goale, doar urmele de glod trădau că pe parcursul zilei meșterii au lucrat pe ele. Acum, când copiii sunt acasă pe vremea pandemiei, grădinița nr.2 din orașul Cantemir „se schimbă la față”. De câteva luni, aici se fac lucrări de termoizolare a pereților exteriori. După fixarea materialelor de izolare termică, pereții exteriori se înveselesc cu nuanțe cromatice deschise. „Copiilor o să le placă când se vor reîntoarce. Să știți că aceste nuanțe colorate au fost alese de localnici. Am făcut un sondaj în rețelele sociale și cea mai mare parte din cetățeni a ales anume aceste culori”, spune Tatiana Puica, specialistă în comunicare la Primăria Cantemir.
Dacă la grădinița nr.2 lucrările de izolare termică a pereților exteriori încă sunt în desfășurare, grădinița nr.1 „Ghiocel” din aceeași localitate a fost renovată acum un an, iar copiii și cadrele didactice de aici se bucură de căldura din clădire, dar și de culorile pastelate ai pereților exteriori. Elena Costanda, directoarea grădiniței, accentuează avantajele modernizării: un aspect exterior plăcut și atractiv, costuri reduse la întreținere în perioada rece a anului și o frecvență mai mare a copiilor, mai ales pe timp de iarnă: „Am cheltuit în această iarnă cu aproximativ 40 la sută mai puțin față de anul trecut. Este adevărat că și temperatura nu a fost așa de scăzută, și acest fapt tot a influențat. Au fost termoizolați pereții exteriori și podul, au fost instalate uși exterioare mai calitative…”. Directoarea mai spune că tot în acest proiect urmează a fi instalate colectoare solare pentru încălzirea apei.
Citește articolul intgral pe tv8.md