Social

A avut loc o ceremonie oficială de comemorare a echipajului aero-medical SMURD Iași, care a decedat acum 4 ani


Astăzi, 2 iunie la Haragâș, raionul Cantemir a avut loc o ceremonie oficială de comemorare a echipajului aero-medical SMURD Iași, care a decedat acum 4 ani în misiune de salvare. La eveniment au participat Excelența sa Ambasadorul României în Republica Moldova Daniel Ioniță, secretarul de stat a Ministerului Afacerilor Interne Mariana Grama, secretarul de Stat a Ministerului Sănătății Alexandru Holostenco, conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență reprezentată de general-maior Mihail Harabagiu, angajații SMURD, autoritățile publice locale, dar și localnicii satului Haragâș. În memoria echipajului un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei de Sud au efectuat un serviciu divin în cinstea echipajului. 

Oficialii au vorbit despre curajul, devotement și jertvirea adusă pentru salvarea vieților omenești, dar și dedicația echipajului în ultima misiune de salvare. Totodată s-a menționat despre acțiunile de intervenție a echipajelor aero-medicale pentru salvarea cetățenilor Republicii Moldova. După finalizarea serviciului divin, oficialii au depus flori la complexul-memorial în memoria echipajului aerian SMURD Iași. 

Amintim că, Memorialul a fost edificat la inițiativa Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI pentu veșnică memorie și trecerea în eternitate a eroismului ecipajului decedat în misiune de serviciu. Complexul are forma unei piste de decolare, care duce către placa comemorativă. Tragicul accident aviatic a avut loc pe data de 2 iunie 2016. Pilotul aeronavei, copilotul, un medic și un asistent și-au pierdut viața. Aparatul de zbor se îndrepta spre Cahul pentru a prelua un pacient. Până în prezent, echipajele SMURD au efectuat circa 13 500 de intervenții terestre pe teritoriul Republicii Moldova, 89 de intervenții aero-medicale și 35 de intervenții transfrontaliere pentru efectuarea misiunilor cu transport medical asistat în scopul repatrierii cetățenilor din afara granițelor țării.