Social

Bani și mijloace de comunicare cu migranții, ridicate de la un bănuit în organizarea migrației ilegale


Încă un caz de organizare a migrației ilegale este documentat de către polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale SUD, sub coordonarea Procuraturii Basarabeasca. În acest sens, un cetățean moldovean este bănuit în comiterea infracțiunii, acesta ar fi parte a unui grup criminal organizat care, contra unor sume de bani, asigurau pentru cetățenii ucraineni trecerea ilegală a frontierei, pe teritoriul Republicii Moldova.

Conform informațiilor operative, în luna noiembrie 2023 în zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Basarabeasca au fost depistați doi bărbați din Ucraina, ambii au ajuns în mod fraudulos în Moldova. Din declarațiile acestora, dar și cercetările ulterioare s-a stabilit că persoanele urmau să achite câte 3000 dolari fiecare pentru serviciile ilegale a membrilor unui grup criminal, format din cetățeni moldoveni și ucraineni.

Ca urmare a măsurilor întreprinse de ofițerii de investigații din cadrul Direcției, a fost identificat un figurant în cauza penală pornită pe faptul organizării migrației ilegale, fiind un cetățean moldovean, locuitor al raionului Comrat. În baza informațiilor acumulate, polițiștii de frontieră în coordonare cu procurorii au descins la domiciliul tânărului moldovean. De la acesta au fost ridicate sume impunătoare de bani, proveniența cărora urmează a fi stabilită în cadrul acțiunilor de urmărire penală, iar figurantului i-a fost atribuită calitatea procesuală de bănuit.

În continuare sunt întreprinse măsuri procesuale în vederea documentării și atragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate în acțiunea ilegală, cu respectarea normelor de prezumție a nevinovăției.