Social

Fii vocea generației tale! A fost reluat procesul de colectare a datelor în cadrul celui mai complex studiu demografic – Generații și GenMinisterul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) a reluat colectarea datelor în cadrul celui mai complex studiu demografic din Moldova – Generații și Gen (SGG), lansat în luna ianuarie 2020 și sistat temporar din cauza pandemiei impuse de COVID-19.

Acest studiu se realizează pentru prima dată în Republica Moldova și va oferi date statistice dezagregate despre procesele demografice din Republica Moldova, în baza cărora vor fi elaborate politici demografice referitoare la: prevenirea infertilității, intenția de a avea copii, numărul de copii doriți, îmbătrânirea populației, migrația, speranța de viață joasă, în special în rândul bărbaților și alte aspecte.


Procesul de colectare are loc într-un format nou fiind asigurate măsurile de protecție împotriva COVID-19 și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Cei 100 de operatori de teren implicați în sondaj au fost instruiți online, pe parcursul lunii iulie, de către un expert în sănătate din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică cum să utilizeze materialele de protecție și cum să colecteze datele pe timp de pandemie. Operatorii de teren au primit seturi de echipament de protecție împotriva la COVID-19, care includ mască facială, mănuși și dezinfectant.

În colaborare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a fost elaborat un nou regulament metodologic de colectare a datelor pe timp de pandemie. Conform acestuia, chestionarea are loc doar în aer liber, respectând recomandările OMS și ale Comisiei Excepționale de Sănătate Publică. De asemenea, toți respondenții care participă la studiu primesc mască facială de protecție și mănuși de unică folosință.

Ca răspuns la pandemia COVID-19, autorii au ajustat metodologia de cercetare a studiului prin integrarea unei secțiuni cu întrebări referitoare la COVID-19, care va permite evaluarea impactului COVID-19 printr-o analiză comparativă a situației din societate de până la pandemie și după declanșarea acesteia.

Colectarea datelor va avea loc până în luna octombrie 2020 și se va desfășura pe întreg teritoriul țării, fiind chestionate în total până la 20 de mii de persoane.