Social

Primăriile din Moldova vor arbora drapelul UE pe edificiile lor

 


„Bun-venit, Europa, la noi acasă!” Pe edificiile primăriilor din toate localitățile din țară vor fi arborate drapelele Uniunii Europene alături de cele ale Moldovei, în semn de reconfirmare a dorinței naționale de a face parte din marea familie europeană. Anunțul a fost făcut de Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în ajunul unor importante evenimente din țară:  21 mai – Marea Adunare Europeană și 1 iunie – Summitul Comunității Politice Europene.

 Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Pentru 21 mai, Ministerul Culturii va achiziționa drapele ale Republicii Moldova și ale Uniunii Europene, care vor fi oferite cu titlu gratuit primăriilor fiecărei localități din țară. Este foarte important acest exercițiu, pentru că în luna august vom marca și Ziua Independenței. La fel cum la marile adunări naționale oamenii noștri se adunau sub tricolor, și de această dată, sub tricolor și drapelul UE, transmitem un mesaj ferm din inima Chișinăului: Moldova este europeană.”

Organizarea Summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova poartă o încărcătură simbolică, în condițiile în care țara noastră a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Evenimentul va aduce numeroase beneficii pentru cetățenii țării, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Astfel, pe lângă proiectele de dezvoltare regională și de infrastructură implementate de autorități, țara noastră va obține mai multă susținere diplomatică din partea comunității internaționale, iar drept rezultat: 

  • sprijin puternic și hotărât pentru securitatea Republicii Moldova; 
  • acces mai mare pe piața europeană pentru producătorii autohtoni; 
  • interconectarea sistemelor energetice și de transport; 
  • accelerarea lansării negocierilor privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană;
  • recunoaștere internațională și atenție sporită asupra Moldovei, care creează noi oportunități pentru antreprenoriat și turism.

Despre Summitul Comunității Politice Europene

 Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura la 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Summitul va avea loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău. Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

  

Vedeți informații și noutăți despre Summitul Comunității Politice Europene 2023, care se va desfășura în Moldova, pe paginile oficiale ale evenimentului:

Facebook: www.facebook.com/epcmoldova

Instagram: www.instagram.com/epcmoldova

YouTube:  www.youtube.com/epcmoldova 

Twitter:      www.twitter.com/epcmoldova 

Website:    www.epcsummit2023.md