Social

Un bărbat din Hîncești a avut de suferit după ce a explodat soba din locuință



Un bărbat a avut de suferit după ce soba a explodat într-o casă de locuit din satul Drăgușenii Noi, raionul Hîncești. Incidentul a avut loc în dimineața zilei de 15 ianuarie la ora 11:15. La fața locului a fost trimis un echipaj de salvatori, care ajunși au stabilit că deflagrația s-a produs în urma aprinderii focului în soba cu coajă de nuci, dar și din cauza necurățării coșului de evacuare a fumului. Incendiul în casă nu s-a produs, iar bărbatul în vârstă de 36 de ani, care a încercat să aprindă focul în sobă a primit leziuni în regiunea capului. Persoana a primit îngrijiri medicale necesare la domiciliu fără de a fi necesară spitalizarea acestuia.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență reamintește cetățenilor necesitatea respectării regulilor de exploatare a sobelor alimentate cu combustibil solid, dar și a altor instalații de încălzit locuințele.

Salvatorii și pompierii recomandă ca înaintea utilizării, sobele să fie supuse unei verificări minuțioase. În cazul depistării unor defecțiuni în construcția sobei, acestea trebuie să fie fi înlăturate imediat. Totodată, pompierii îndeamnă populația să nu aprindă focul în sobe cu lichide inflamabile, cum ar fi benzină, sau alte substanțe periculoase, dar și să nu folosească coji de nuci și alte materiale pentru încălzirea acestora. 

Mai mult, este indicat ca persoanele să nu obtureze canalele de ventilare, iar pe timpul nopții să stingă focul din sobe, pentru evitarea icendiilor sau intoxicațiilor cu monixid de carbon.
În ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii IGSU au intervenit în 27 situații de risc.