Social

34 de obiecte explozive și 1 600 de cartușe de diferit calibru, nimicite în mai multe localități din țarăPe parcursul lunii octombrie, echipele de geniu ale Armatei Naționale au executat 17 misiuni de deminare, fiind solicitate în localități din raioanele: Ștefan Vodă, Hâncești, Anenii Noi, Ungheni, Bălți, Ialoveni, Leova și Șoldănești. În urma cercetării terenurilor, geniștii militari au identificat și nimicit 34 de obiecte explozive și 1 600 de cartușe de diferit calibru. Toate munițiile depistate sunt din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Astfel, în perioada respectivă, grupa de deminare a Batalionului Geniu „Codru”, condusă de locotenent-colonelul Adrian Cîrlig, a fost solicitată de localnicii satului Răscăieți, raionul Ștefan Vodă, unde în urma lucrărilor agricole, au fost găsite zece mine antiinfanterie, două grenade de mână, trei lovituri cumulative, precum și 1 600 cartușe de diferit calibru.

Toate munițiile au fost distruse în condiții de maximă securitate.

De la începutul anului curent, geniștii Armatei Naționale au executat 157 misiuni de deminare în urma cărora au nimicit 481 obiecte explozive de diferite tipuri și 13 161 cartușe.

NOTĂ: Ministerul Apărării atenţionează că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii, cetățenii sunt rugaţi să anunțe autorităţile locale. În cazul depistării unor obiecte explozive neidentificate, este categoric interzisă atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, demontarea focoaselor sau altor componente.