Social

Important: Noi reguli pentru sezonul de vânătoare 2022-2023Vânătoarea va fi permisă exclusiv pe terenurile deschise, în afara fondului forestier, la speciile de interes cinegetic, în limitele cotelor de recoltare aprobate pentru sezonul de vânătoare 2022-2023, conform deciziei din data de 15 septembrie a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

 

Astfel, s-a dispus că tragerea și aflarea cu arma încărcată va fi interzisă la o distanță mai mică de 10 km de la frontiera de stat cu Ucraina, precum și la o distanță mai mică de 2 km de la periferiile municipiilor Chișinău și Bălți și  zona de securitate cu regiunea transnistreană și de 1 km de la periferia oricăror altor localități.

 

La fel, se interzice tragerea și aflarea cu arma încărcată la o distanță mai mică de 5 km de la unitățile militare, centrele de instruire ale Armatei Naționale și obiectivele strategice (Aeroportul Internațional Chișinău, Aeroportul Internațional Mărculești, Aeroportul Internațional Bălți și Aeroportul Internațional Cahul).

 

Totodată, pe perioada stării de urgență, se interzice, introducerea de către cetățenii străini pe teritoriul țării a armelor și munițiilor pentru participarea acestora la vânătoare.

  

De asemenea, se obligă managerii subdiviziunilor teritoriale ale Societății vânătorilor și pescarilor din Republica Moldova să înștiințeze organul de Poliție raional/municipal, Ministerul Apărării, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, administrația publică locală de nivelul întâi despre ziua, locul și numărul de colective de vânători, participanți la vânătoare.

  

Menționăm că orice tip de vânătoare sau tentativă de a vâna în perioada stării de urgență care contravine prevederilor pct. 24 se consideră braconaj și se sancționează conform legii.

 

Poliția recomandă participanților la vânătoare să respecte cu strictețe regulile de comportament și de securitate în timpul aflării la vânătoare de port și folosire a armei în corespundere cu prevederile legii 130/2012 cu privire la ,,Regimul armelor și munițiilor cu destinație civilă”.