Social

Locuitorii din Baimaclia și 21 de sate învecinate din raionul Cantemir vor avea stație comunitară de pompieri voluntari




Locuitorii din Baimaclia și 21 de sate învecinate din raionul Cantemir se vor simți mai în siguranță. În curând, în localitate va fi dată în exploatare o stație comunitară de pompieri voluntari. Lucrările de construcție au fost finalizate, iar stația a fost dotată cu o autospecială nouă de intervenție la incendii și echipament aferent pentru pompierii voluntari. Toate acestea datorită asistenței Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare oferite în cadrul proiectului „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”, implementat de PNUD, precum și sprijinului financiar al Estoniei, contribuției autorităților publice locale și Consiliului Raional Cantemir.

Reprezentanții ADA și PNUD, în frunte cu Gunther Zimmer, Consilier și Șef al Biroului de Coordonare al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) și Dima Al-Khatib, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, au evaluat lucrările și s-au asigurat de buna funcționare a stației și de pregătirea echipei de pompieri voluntari. Ei au efectuat vizita de monitorizare împreună cu Alexei Lavrinenco, Șef adjunct interimar al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI, Anatoli Ichim, președintele raionului Cantemir și Ghenadie Vovcenco, primarul comunei Baimaclia.

Săptămâna trecută, pompierii voluntari au fost instruiți de specialiștii Centrului Republican de Instruire al IGSU cu privire le tehnicile de intervenție în cazul situațiilor excepționale, în baza curriculumului de instruire a pompierilor voluntari, elaborat de PNUD în colaborare cu IGSU. Pompierii voluntari susțin că, datorită condițiilor create în cadrul stației, echipamentului și instruirilor obținute, vor putea interveni operativ și eficient în cazul unor incendii sau altor situații de urgență.

Pe lângă stația din Baimaclia, în cadrul proiectului „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor” sunt în proces de construcție încă trei stații comunitare de pompieri voluntari: în localitățile Sărăteni din raionul Leova, Sărata-Galbenă din raionul Hîncești și Pârlița din raionul Ungheni. Acestea vor fi date în exploatare la începutul anului 2022. Prin construcția și dotarea acestor stații și crearea echipelor de pompieri voluntari, proiectul și-a propus să amelioreze capacitățile locale de reducere a riscurilor dezastrelor și să sporească capacitățile de reacție a comunităților în situații excepționale.