Social

Un Centru de vaccinare anti-COVID va fi deschis în curând la Cahul




Anunţul a fost făcut de secretarul de stat la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Igor Curov.

El a menţionat că, în cazul în care vom dispune de suficiente doze de vaccin… săptămâna viitoare va incepe etapa a 3-a de imunizare. Tot atunci va fi lansat şi registrul electronic de vaccinare.

”În registrul electronic va exista o posibilitate de a se înregistra. Dacă persoana este din grupul eligibil din etapa a doua persoana se programează la vaccinare. Dacă persoana face parte din etapa a treia conform planului de imunizare, persoana are oportunitatea de a se înregistra în lista de aşteptare.”

Potrivit lui Igor Curov, cu ajutorul platformei electronice de vaccinare vor fi monitorizate şi persoanele care se vaccinează în afara ţării.

”Datele în prezent despre persoanele vaccinate peste hotare ţării noi nu avem. Nu le avem din diferite motive, am discutat şi cu Poliţia de Frontieră şi suntem în căutarea unor soluţii. Cel mai probabil cu platforma electronică vom avea posibilitatea să solicităm de la persoane care s-au vaccinat peste hotare să fie incluse datele unde au fost vaccinaţi.”

Secretarul de Stat afirmă că, dacă vom ajunge la cifra de 13 mii de persoane imunizate pe zi, atunci în luna noiembrie, 70 la sută din populaţia ţări va fi vaccinată împotriva COVID-19.

”Nu putem să spunem că este un ritm lent. În ultimele 24 de ore am vaccinat 11.344 de persoane. Procesul s-a accelerat procesul de vaccinare, deoarece am primit lotul de vaccin.”

De la debutul campanie de imunizare, peste 171 de mii de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19, iar peste 21 de mii au primit şi rapelul, ceea ce reprezintă 4 la sută la nivel naţional şi 6 la sută în municipiul Chişinău.