Consiliul Regional pentru Dezvoltare (CRD) Sud, întrunit recent în ședință, a aprobat planul de activitate pentru 2021 a regiunii, transmite MOLDPRES.
Potrivit Anastasiei Rusu, șef al Secției planificare și cooperare în cadrul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, în anul curent, în sudul țării va continua implementarea a trei proiecte finanțate din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR), lansate anterior.
„Totodată, Agenția va continua implementarea a patru proiecte finanțate de Uniunea Europeană, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova). De asemenea, va continua realizarea proiectului "Renașterea meșteșugurilor autentice populare - moștenire culturală comună ca punct focal pentru dezvoltarea economică și turistică durabilă", implementat de ADR Sud în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova, cu finanțare din UE, și a proiectului „Alimentare cu apă și canalizare în raionul Cahul", finanțat de Guvernul Germaniei prin intermediul Băncii KfW și de UE”, a explicat sursa citată.
Printre activitățile planificate de ADR Sud în anul curent se numără elaborarea și aprobarea Programului Operațional Regional 2021-2023, elaborarea a trei cereri de finanțare depuse în cadrul concursului de proiecte (apelul pe listă), cu finanțare din FNDR, pentru perioada 2021-2023 ș.a. Membrii CRD Sud au aprobat și componența grupului de lucru privind elaborarea Programului Operațional Regional pentru perioada 2021-2023.
La rândul său, Igor Malai, șef de direcție la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a atenționat asupra importanței implementării, în Regiunea Sud, a Programului Național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova 2021-2027, aprobat prin Hotărâre de Guvern. Acesta va fi susținut financiar din contul și în limita alocațiilor aprobate în bugetul de stat, din surse ale localităților beneficiare și resurse financiare ale programelor de asistență externă, care are menirea să susțină accelerarea dezvoltării socio-economice a șase municipii - centre regionale în țara noastră, în vederea transformării acestora în poli de creștere, capabili să susțină difuzarea dezvoltării în zonele rurale proxime (municipiile Cahul, Comrat, Ungheni, Orhei, Soroca și Edineț).
Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud este structura regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul zonei, formată din raioanele Basarabeasca, Cantemir, Cahul, Căușeni, Cimișlia, Leova, Ștefan Vodă și Taraclia.
Sursa: MOLDPRES