Social

Pentru sistemele moderne de iluminare stradală, orașul Cantemir a câștigat un premiu european pentru energie durabilă


Recent, două orașe din țară, unul de la nord – Ocnița, și altul de la sud – Cantemir, au fost decernate cu Premiul Uniunii Europene pentru energie durabilă. Cu bani europeni, în cele două urbe s-au achiziționat corpuri de iluminat cu un consum mai eficient de energie prin alegerea lămpilor de tip LED, au fost schimbate reţelele de cablu şi au fost instalate sisteme inteligente de monitorizare și gestionare la distanță. Ambele orașe sunt semnatare ale inițiativei europene „Convenția Primarilor privind Clima și Energia”.
Premiul UE pentru Energie Durabilă în Parteneriatul Estic a fost oferit proiectului european  de modernizare a iluminatului stradal, realizat în Republica Moldova în orașele Ocnița și Cantemir, intitulat „Undă verde, Moldova!”. Pe locul doi în competiția celor mai bune proiecte de utilizare a energiei durabile s-a situat un proiect implementat în Armenia, iar pe locul trei – unul din Georgia.

La Cantemir, 80 la sută din panourile de iluminat sunt de tip LED

Cantemireanul Pavel Ivancioglo a muncit mai mulți ani în câteva orașe din Germania, iar acum s-a întors la baștină. El spune că sistemul modern de iluminare stradală practic a schimbat fața orașului. „Înainte erau iluminate doar câteva străzi principale din oraș. Era lumină aici în fața „casei albe” (așa numesc localnicii clădirea unde se află Consiliul Raional Cantemir și primăria orașului), la liceu și în alte câteva locuri. În rest, nu prea vedeai lumină, în special pe străzile mai mici și dosite”, susține bărbatul.
La rândul său, primarul orașului Cantemir, Roman Ciubaciuc, spune că înainte erau iluminate cam 70 la sută din străzi. „Acum însă nu avem drumuri, trotuare, blocuri care să nu aibă lumină. Zona locuibilă este toată iluminată”, afirmă edilul. Conform datelor primăriei, în prezent, 80 la sută din panourile de iluminat sunt de tip LED, iar anul trecut bugetul orașului a economisit peste 30 la sută din suma rezervată pentru consumul de energie.

Confort și siguranță de jumătate de milion de euro

Sistemul inteligent de iluminare stradală din orașele Ocnița și Cantemir a fost instalat datorită suportului financiar european, în cadrul Programului „Convenția Primarilor. Proiecte Demonstraționale”. Bugetul total al proiectului „Undă verde, Moldova!” pentru cele două localități a fost de 500 de mii de euro, inclusiv 400 de mii de euro au fost oferiți de Uniunea Europeană, iar 100 de mii de euro a constituit contribuția primăriilor Ocnița și Cantemir, dar și a Fondului de Eficiență Energetică. Cu acești bani, lămpile stradale ineficiente și costisitoare la întreținere (de tip mercur) au fost înlocuite cu lămpi de tip LED, eficiente energetic. Totodată, atât la Ocnița, cât și la Cantemir a fost introdus un sistem inteligent de gestionare și operare a iluminatului stradal. Astfel, autoritățile publice locale pot opera de la distanță cu diverse moduri de funcționare a lămpilor, în funcție de anotimp și de ora de iluminare.
Proiectul finanțat de Uniunea Europeană a fost implementat de Asociația Obștească „Alianța pentru  Eficiență Energetică și Regenerabile” (AEER), în parteneriat cu primăriile și consiliile locale din Cantemir și Ocnița.
Lilia Zaharia
Asociația Presei Independente
Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și comunicare și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API). Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ. Pentru detalii – www.eu4civilsociety.md