Social

ANI: Amenzi în valoare de 12 mii lei într-o săptămână


Pe parcursul săptămânii trecute, inspectorii de integritate au încheiat 4 proceduri de control în care au stabilit încălcări pe regimul juridic al conflictelor de interese. Astfel, au fost constatate patru conflicte de interese pe numele unui specialist în reglementarea proprietății funciare din cadrul unei primării din suburbia Chișinăului, unui director de Gimnaziu din r-nul Telenești, unui primar din raionul Basarabeasca și a șefului unui Centru de Sănătate din raionul Cantemir. 

O contravenție a fost stabilită pentru nedepunerea sau depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale de către un membru CSP. O altă contravenție a fost stabilită pentru împiedicarea activității ANI în privința unei companii aeriene. Totodată, inspectorii de integritate au aplicat amenzi în sumă totală de 12 000 de lei.

A fost demarată o procedură de control al averii în care este vizat un funcționar din cadrul unei primării din suburbia mun. Chișinău. Alte opt controale au fost pornite pentru a stabili posibile conflicte de interese admise de către un consilier în Consiliul com. Hiliuți, raionul Fălești, un primar dintr-o comună din raionul Sângerei, un ex-primar dintr-o comună din suburbia Chișinăului, un ex-șef al IMSP Centrul de Sănătate dintr-un oraș din mun. Chișinău, un ex-vicepreședinte al unui raion din partea centrală a țării, un primar dintr-un sat din raionul Florești, un primar dintr-o comună din raionul Soroca și un director al Î.M. din raionul Râșcani. Totodată, inspectorii de integritate investighează și un caz de incompatibilitate de funcție pe numele unui vicepreședinte al unui raion din sud-vestul țării.

O cauză contravențională a fost pornită pentru nedepunerea sau depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale de către un funcționar public cu statut special din cadrul Penitenciarului nr. 13 din Chișinău. O altă cauză contravențională a fost pornită pentru încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către directorul unui Gimnaziu din raionul Telenești.

Încă cinci primari  din raioanele Anenii Noi, Cahul, Edineț, Ialoveni și Vulcănești s-au conformat legislației ANI și au declarat câte un conflict de interese. Inspectorii de integritate au analizat situațiile de conflict și au remis soluții.

Direcția Juridică a ANI a reprezentat instituția în 11 ședințe de judecată privind contestarea actelor emise de inspectorii de integritate.

Șapte certificate de integritate au fost eliberate. Prin sistemul ”e-Integritate” au fost distribuite 80 sesizări.