Social

În sudul Moldovei se fură uleiul de transformator: Zeci de localități, fără lumină


Premier Energy atrage atenția opiniei publice asupra acţiunilor de distrugere intenţionată, cu scopul sustragerii ilicite a uleiului dielectric din transformatoarele de forță înregistrate în ultima perioadă în diverse zone de deservire ale întreprinderii, cele mai frecvente atestându-se în raioanele din sudul țării: Taraclia, Vulcănești, Comrat, Ceadîr Lunga și Cahul.

Cel mai recent caz a avut loc în seara zilei de 16 iunie curent, în localitatea Carbalia, Vulcănești, unde hoții au sustras uleiul din echipamentul postului de transformare (PT) 203-TR, în urma căruia transformatorul a fost deteriorat, iar pentru repunerea sa în funcție a fost necesară intervenția echipei operative de distribuție pentru înlocuirea capitală a acestuia.
„Acțiunile în cauză, în primul rând, au un impact negativ direct asupra a sute de persoane care sunt alimentate cu energie electrică de la aceste transformatoare și asupra celorlalte instalații care rămân fără energie din cauza acestor acțiuni frauduloase ale hoților”, scrie Premier Energy.
Acestea pot provoca situații de risc major de electrocutare pentru infractor, care își pune în pericol propria integritate fizică și poate duce la incendii pentru populația din apropiere. Făptașii acționează de obicei pe parcursul nopţii, spărgând și intervenind ilegal în instalațiile electrice. Așa cum se întâmplă adesea, atunci când o persoană neautorizată se apropie sau manipulează instalațiile electrice, aceasta se expune riscului de electrocutare, arsuri, răni sau chiar poate finaliza letal, lucru care se întâmplă, cu regret, cu o frecvență destul de înaltă.

„Asemenea acțiuni cauzează un prejudiciu operativ întreprinderii de distribuție, care nu doar trebuie să aloce resurse pentru reparația incidentului creat inutil, să repună uleiul în transformator, care are un cost sau chiar să înlocuiască un transformator în întregime, care este costisitor în calitate de investiție și va fi transpus în tariful de distribuie, ceea ce în final constituie un cost adițional pentru toți consumatorii de energie”, mai scrie în comunicat.
Pe parcursul ultimilor trei ani au fost constatate și documentate 71 de cazuri de furt al uleiului de transformator, iar în prima jumătate a anului curent au fost înregistrate deja 18 cazuri de acest gen, în urma cărora au fost afectați un număr considerabil consumatori din mai multe localități ale raioanelor Telenești, Taraclia, Vulcănești , Ceadîr-Lunga și Cahul, cu un prejudiciu material total de circa 300 de mii de lei.
„În acest context, compania solicită implicarea activă a autorităților publice locale, în persoana primarilor, precum și a organelor de poliție pentru combaterea acestui flagel și atragerea la răspundere a persoanelor vinovate.
Rugăm populația și persoanele care locuiesc în preajma transformarelor electrice, ca în cazul când cunosc, presupun sau suspectă despre existenţa unor cazuri de furt de ulei dielectric din transformatoarele de forță sau alte intervenţii neautorizate în instalaţiile electrice, să ne contacteze la numerele de încredere 022 43 1 11 sau 022 43 19 50 sau să ne scrie pe adresa de email corupt@premierenergy.md”, anunță Premier Energy.