Social

Cahul. Operațiunea ”MAC” în plină desfășurare. Plante de cânepă și mac în grădinile localnicilor și șoferi în stare de ebrietate narcotică

Ca rezultat al raziilor efectuate în cadrul operațiunii speciale "MAC - 2020", angajații Inspectoratului de poliție Cahul al IGP au depistat și stabilit, pe parcursul săptămânii curente, mai multe persoane din raionul Cahul, care cresc și comercializează plante de cânepă, dar și care consumă substanțe narcotice.

Astfel, în urma cercetărilor efectuate în satele Vladimirovca, Lopățica, Baurci și Corobana din raionul Cahul, pe mai multe porțiuni de pământ din grădinile unor localnici au fost depistate plante de cânepă și mac bine îngrijite, în faza de vegetație. Plantele au fost ridicate și transmise pentru efectuarea expertizei, iar ulterior vor fi nimicite.

Tot în cadrul acestei operațiuni, pe teritoriul raionului Cahul au fost stopate pentru verificări două automobile de marcă ”Opel” și ”Niva”, conducătorii cărora prezentau semne de stare de ebrietate narcotică. Aceștia au fost documentați conform legislației în vigoare și le-au fost prelevate probele biologice pentru stabilirea substanțelor consumate.

Actualmente, poliția cercetează cazurile pentru a iniția o cauză penală în baza art. 217 al. 2 din Codul Penal al Republicii Moldova ”Circulaţia ilegală a substanţelor narcotice, psihotrope sau a precursorilor”. Dacă vinovăția suspecților va fi dovedită aceștia riscă închisoare de la 5 la 8 ani.

Reamintim, că în perioada 1 iunie – 31 august, anual, pe întreg teritoriul țării, Poliţia desfăşoară operaţiunea “MAC”. Scopul acesteia este combaterea consumului şi traficului ilicit de droguri, în special al celor de origine vegetală, depistarea şi nimicirea plantelor cu conţinut narcotic, dar şi identificarea persoanelor care se ocupă de cultivarea acestora.