Social

Finalizarea Hackathon-ului “Sunt PRO EU valori”: 14 idei variate de activități comunitareDupă trei zile de interactive de instruire și muncă, 7 grupuri de tineri și tinere și-au încheiat activitățile în cadrul Hackathonul „Sunt PRO EU valori”, organizat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC).

Peste 35 de participanți au fost familiarizați cu valorile Uniunii Europene (UE) și promovarea acestora în comunitatea locală în 7 raioane din sudul țării, în care locuiesc. La final, s-au selectat top 14 activități comunitare care vor fi implementate în raioanele Basarabeasca, Cantemir, Cahul, Căușeni, Cimișlia, Leova și Taraclia.

Hackathonul „Sunt PRO EU Valori” a avut formatul unui program de abilitare a tinerilor și organizarea unei competiții de idei de inițiative comunitare între participanți.

Agenda programului a inclus diverse tematici, printre care: originile şi evoluţia istorică a UE, incursiune despre valorile europene, dezvoltarea activismului civic și explorarea beneficiilor advocacy-ului, organizarea dezbaterilor prin argumentarea valorilor europene, respectarea egalității și a drepturilor omului, combaterea dezinformării, importanța exercitării dreptului la vot, procesul de organizare a alegerilor și referendumului, dar și rolul empatiei și a solidarității în realizarea acțiunilor de voluntariat în comunitatea locală.

Ideile prezentate pentru organizarea acțiunilor comunitare încep de la activități de voluntariat pentru tineri cu dizabilități li persoane în etape, activități sportive și culturale, activități de mobilizare comunitară, zile interactive dedicate copiilor, dar și campanii de informare și sensibilizare – toate având la bază promovarea valorilor europene.

„Hackathon-ul ,,Sunt PRO EU Valori” a venit la pachet nu doar cu informații prețioase despre Uniunea Europeană și valorile acesteia, dar și cu noi prietenii, emoții și experiențe. Aceste 3 zile au fost despre valori, cunoaștere, pozitivism, empatie, implicare și voie bună”, relatează Gabriela Miron, liderul echipei din Cantemir.

„Trei zile de Hackathon „Sunt PRO EU Valori ne-au adunat împreună, din 7 raioane ale Republicii Moldova pentru învăța cum să promovăm valorile europene și interesele comune. Am fost îndrumați de cei mai buni formatori și mentori, iar locația pitorească le-a oferit o doză în plus de energie”, ne povestește Maia Porombrica, liderul echipei din Basarabeasca.

Activitatea a avut loc în cadrul proiectului “Promovarea valorilor europene în regiunea de sud a Moldovei”, realizat de CDEC. Implementarea proiectului a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).