UNFPA dezvoltă parteneriatul cu Agenția
Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și a
Violenței în Familie (ANPCV) pentru a se asigura că femeile și fetele din
Moldova trăiesc libere de violență. Această colaborare a fost discutată în
cadrul întrevederii oficiale a Reprezentantei Rezidente UNFPA în Moldova,
Karina Nersesyan, cu Directoarea ANPVC, Viorica Țîmbalari.
„Pe măsură ce Moldova avansează pe drumul său către Uniunea Europeană, UNFPA și toți partenerii de dezvoltare s-au angajat să aducă serviciile de protecție socială la standardele UE. Aceasta include prevenirea și combaterea tuturor formelor de violență împotriva femeilor și a violenței domestice în Republica Moldova, inclusiv în cadrul comunităților de refugiați”, a spus Dr. Karina Nersesyan, Reprezentanta Rezidentă a UNFPA în Moldova. „UNFPA va sprijini activitatea agenției în două domenii: creșterea gradului de conștientizare a violenței împotriva femeilor și valorificarea datelor în baza dovezilor privind violența bazate pe gen”.
În cadrul întrevederii, UNFPA a transferat un vehicul către ANPCV. Donația autovehiculului va contribui semnificativ la facilitarea mobilității echipei agenției și a intervenției imediate, precum și la realizarea unei etape semnificative în consolidarea serviciilor de combatere a violenței bazate pe gen (GBV) în Republica Moldova. Astfel, ANPCV va aduce serviciile GBV mai aproape de femeile și fetele din întreaga țară, ca parte a misiunii sale de prevenire și combatere a tuturor formelor de violență împotriva femeilor și a violenței domestice, inclusiv în rândul refugiaților.
„Ne exprimăm profunda recunoștință față
de UNFPA pentru donație. Acest mijloc de transport reprezintă o resursă
importantă care va permite agenției să intervină prompt și eficient în
teritoriu, pentru a asigura un răspuns sistemic și multidisciplinar la cazurile
de violență împotriva femeilor și violență domestică. Prin urmare, acest
sprijin va facilita deplasarea echipelor noastre de specialiști direct în
comunitate, unde vor putea acorda asistență și intervenții de specialitate”, a declarat Viorica Țîmbalari, Directoarea ANPCV.
În cadrul discuțiilor, oficialele au discutat despre efortul de eradicare a violenței de gen în Republica Moldova, importanța datelor, practicile dăunătoare împotriva femeilor și fetelor, sprijinirea echipelor multidisciplinare regionale, promovarea egalității și a programelor de abilitare a femeilor, și combaterea stereotipurilor de gen.
Reamintim că, în decembrie 2023, UNFPA a transferat alte 10 vehicule către noile Agenții Teritoriale de Asistență Socială (ATAS) din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Inițiativa contribuie la realizarea unei etape semnificative în consolidarea serviciilor de combatere a violenței în bază de gen în Republica Moldova, parte a măsurilor prevăzute de reforma „RESTART”.