Social

Au vrut să sustragă documente cu rol de probă dintr-un automobil din parcarea specială din Leova

  

Ofițerii Direcției investigații criminale a INI, de comun cu procurorii PCCOCS, cu suportul mascaților de la BPDS „Fulger”, anunță reținerea a trei bărbați care au sustras noaptea documente cu rol de probă dintr-un automobil indisponibilizat în parcarea specială din Leova.

 Dosarul de bază este din cel al contrabandei cu țigări de 3,8 milioane lei de la Vulcănești, din 2022.

 

Automobilul în cauză indisponibilizat de oamenii legii este cel condus de către fostul șef de direcție al INI de la Sud, care în decembrie 2023 a accidentat intenționat mașina inspectorilor de patrulare, care solicitaseră percheziționarea microbuzului cu 1,2 milioane țigări, camuflate cu cutii goale de banane.  

 

Ulterior, la solicitarea procurorilor PCCOCS, atât fostul șef care conducea automobilul, cât și ofițerul INSP care conducea microbuzul cu țigări, au fost plasați în arest preventiv, pentru 30 de zile.  De acolo, însă, aceștia au organizat ca trei persoane de la libertate cu vârste de peste 25 de ani (unul din ei judecat pentru furt) să pătrundă în mașina indisponibilizată la parcarea specială.

 

Aceștia au spart geamul automobilului și au sustras documente și alte probe utile urmăririi penale, înaintea desfășurării perchezițiilor, chiar dacă învinuitul nu-și dăduse acordul, în scopul tergiversării.

 

 După reținerea lor cu sprijinul angajaților „Fulger,” cei trei au fost escortați la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), unde doi și-au recunoscut vinovăția și au comunicat despre planificarea și comiterea infracțiunii. Urmărirea penală continuă în privința acestora.

 

Iar în ceea ce-i privește pe cei doi arestați pentru tentativă de contrabandă, care ar fi solicitat spargerea automobilului, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dispus înlocuirea arestului preventiv cu arest la domiciliu. Totuși, procurorii PCCOCS au contestat încheierea la Curtea de Apel Chișinău și au solicitat revenirea lor în arest preventiv, mai ales în contextul în care învinuiții deja ar fi depus eforturi de distrugere a probelor, prin intervenția celor trei care au pătruns în automobil. Urmează ca instanța să se pronunțe, timp în care cei persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.