Social

Vin ninsorile peste Moldova! Cod PORTOCALIU de schimbare bruscă a vremii în toată țaraServiciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță cod portocaliu de lapoviță și ninsori în toată țara. Potrivit meteorologilor, intră în vigoare pe 7 ianuarie și va dura până pe 10 ianuarie 2024.

„În legătură cu deplasarea unui ciclon sudic și pătrunderea unei mase de aer polar în apropierea teritoriului țării, în intervalul 7-10 ianuarie se prevăd condiții complicate ale vremii”, comunică SHS.
În acest interval vor cădea precipitații sub formă de ploaie cu transformare în lapoviță și ninsoare, iar pe 8 ianuarie va ninge puternic (15-20 l/m2) și izolat se va semnala vijelie.

Totodată, meteorologii avertizează că pe drumuri se vor forma troiene și ghețuș.

De asemenea, pe 7-9 ianuarie vântul nord-vestiс va prezenta intensificări în rafale de până la 15-20 m/s, iar pe 8-10 ianuarie temperatura medie zilnică va scădea cu 10-15°C.

În acest context, poliția Republicii Moldova le reamintește conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu au echipat autovehiculul cu pneuri corespunzătoare, să conducă cu viteză redusă, să verifice starea frânelor și să nu uite că autovehiculul trebuie dotat cu lanţuri antiderapante, lopată şi sac cu nisip.


„Asigurați-vă că automobilul este alimentat cu combustibil, că aveți telefonul încărcat și copiii sunt transportați în siguranță. Nu uitați despre obligativitatea de a conecta faza scurtă a luminii de întâlnire. Recomandabil ar fi să vă abțineți de la deplasările lungi, dar dacă ați decis să mergeți în vizită la rude, de sărbători, informați-vă din timp despre starea traseului pe care urmează să vă deplasați și în localitățile în care mergeți”, comunică serviciul de presă al Poliției.