Social

Femeile care suferă de cancer mamar nu mai trebuie să meargă la Institutul Oncologic din Chișinău pentru a obține medicamente: Acestea vor fi disponibile gratuit în farmaciile din localitatea lorFemeile diagnosticate cu cancer mamar din R. Moldova pot ridica, de la 1 ianuarie curent, două preparate oncologice compensate la cea mai apropiată farmacie, direct în localitatea unde trăiesc.
Este vorba despre preparatele anastrozolum și tamoxifenum, care sunt indicate pentru tratamentul neoplasmului mamar în stadiu avansat și, respectiv, ca adjuvant în cancerul de sân precoce.

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) amintește că aceste paciente beneficiază în premieră de medicamente compensate din fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Preparatele sunt prescrise de medicul oncolog sau de medicul de familie, în baza indicației specialistului în oncologie.

,,Pacientele care au nevoie de aceste medicamente nu vor mai trebui să se deplaseze la Institutul Oncologic pentru a le obține. Preparatele pot fi ridicate gratuit din orice farmacie contractată de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Medicamentele oncologice vor fi disponibile gratuit atât pentru persoanele asigurate, cât și pentru cele neasigurate", arată CNAM într-un comunicat de presă.

Conform datelor Institutului Oncologic, de aceste preparate urmează să beneficieze circa 2 500 de persoane.

La fel, din 1 ianuarie, lista medicamentelor compensate a fost extinsă cu un alt preparat - ticagrelorum, indicat în asociere cu acidul acetilsalicilic pentru pacienții cu sindrom coronarian acut sau infarct miocardic acut, după implantarea protezei endovasculare. Medicamentul este parțial compensat.

Pentru compensarea celor trei medicamente sus-menționate, în anul 2024, în fondurile de asigurare medicală obligatorie au fost planificate peste cinci milioane de lei.