Social

ANRE a micșorat prețurile reglementate pentru furnizarea energiei electrice de către Premier Energy și FEE NordAgenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat în ședința de miercuri, 5 iulie, diminuarea prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și de către S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” (FEE Nord).

Astfel, consumatorii finali din centrul și sudul țării urmează să achite 2,57 lei/kWh, cu 42 de bani mai puțin decât prețul actual – 2,99 lei/kWh.

Consumatorii din nordul țării vor achita 3,20 lei/kWh pentru energia electrică furnizată de FEE Nord, cu 38 de bani mai puțin decât prețul în vigoare – 3,58 lei/kWh.

Hotărârea ANRE intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Conform notei de argumentare a ANRE, factorii care au influențat diminuarea prețului energiei electrice furnizate de Premier Energy sunt:
  • diminuarea prețului de procurare a energiei electrice de la furnizorul central cu circa 20%, micșorându-se astfel costurile aferente procurării energiei electrice cu circa 198,6 mil. lei;
  • diminuarea cheltuielilor aferente energiei electrice procurate cu circa 246,8 mil. lei, ca urmare a reducerii prețurilor de procurare a energie de la furnizorii din regiune;
  • diminuarea costurilor pentru prestarea serviciilor de distribuție cu circa 146 mil. lei, ca urmare a reducerii tarifelor pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy Distribution” S.A.