Social

La Cantemir se fac pași importanți spre crearea serviciului social „Locuință protejată” pentru persoanele cu dizabilități.


În acest scop, A.O. Parteneriatul Aachen-Moldova a încheiat astăzi un acord de colaborare cu Consiliul Raional Cantemir și Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei. 

Serviciul care urmează să fie dezvoltat în următoarele luni va contribui la integrarea socială a persoanelor cu dizabilități care nu au familii sau rude, dar încă au nevoie de suport pentru trai în comunitate, pentru formarea abilităților de gestionare a banilor, de implicare în activități de gospodărie, angajare în câmpul muncii. 

Locuința protejată din Cantemir va găzdui 4 persoane cu dizabilități, care vor beneficia de suport curent pentru trai independent și ajutor la angajare. Trei dintre beneficiari vor fi persoane transferate din Casa Comunitară Baimaclia, un alt serviciu social gestionat în prezent de Direcția raională Asistență Socială și Protecție a Familiei. 

De asemenea, vor fi instruiți 130 angajați ai serviciilor sociale destinate persoanelor cu dizabilități. „Activitățile proiectului vor contribui atât la prevenirea instituționalizării, cât și la dezinstituționalizare, la creșterea calității asistenței oferite persoanelor cu dizabilități de către angajații din domeniul social”, a explicat Natalia Dediu, președintă a AO Parteneriatul Aachen Moldova. 

Proiectul „Servicii consolidate pentru o viață bună în comunitate pentru persoanele cu dizabilități” este implementat de A.O. Parteneriatul Aachen-Moldova din resursele European Union in the Republic of Moldova în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Keystone Moldova și Institutum Virtutes Civilis. 

În imagine: Natalia Dediu, președinta AO Parteneriatul Aachen Moldova, Anatolie Ichim, președintele raionului Cantemir, și Sergiu Butuc, șeful Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei