Social

Nouă instituții publice din trei raioane au fost evaluate la nivel de accesibilitate



În cadrul proiectului „Solidaritate și activism pentru pace” nouă instituții publice din raioanele Ialoveni, Șoldănești și Leova au fost evaluate recent de echipa Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova.

Adelina Ghețiu, consilieră raională Ialoveni, a remarcat faptul că orice instituție a statului, care oferă servicii publice, ar trebui să aibă acces pentru toate persoanele, inclusiv cu diferite dizabilități: „Conștientizăm faptul că lipsa condițiilor de accesibilitate este o problemă importantă. Așteptăm cu nerăbdare propunerile specialistului MOTIVAȚIEI privind accesibilitatea. Domnul președinte al Consiliului Raional Ialoveni este deschis să discutăm aceste recomandări pentru a găsi soluții relevante”.



„Evaluările realizate de echipa MOTIVAȚIEI la Consiliul Raional, Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei Leova și Agenția Teritorială pentru Ocuparea Forței de Muncă din or. Leova sunt foarte importante, fiindcă aici sunt plasate serviciile-cheie pe care le accesează zilnic persoanele cu mobilitate redusă. Respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și asigurarea pentru ei a tuturor condițiile de accesibilitate este foarte importantă. Ulterior, la planificarea bugetului, vom încerca să ținem cont de recomandările primite de specialistul MOTIVAȚIEI în domeniul accesibilității – a remarcat în urma evaluărilor Sergiu Postică, șef al Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei Leova”.



Felicia Catrinici, directoarea Centrului de plasament pentru persoanele în etate și persoanele cu dizabilități din or. Șoldănești a menționat: „Din 28 de persoane, 11 sunt cu mobilitate redusă severă. Persoanele care se deplasează cu premergătorul au nevoie, de asemenea, de asigurarea tuturor condițiilor de accesibilitate. Comunicarea cu Tudor, evaluator din partea MOTIVAȚIEI, a fost una deschisă. Au comunicat cu el și beneficiarii Centrului nostru și au venit cu recomandări”.

Urmează ca Tudor Onofrei, specialist adaptare spații din cadrul Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova să ofere în scurt timp cu recomandări pe domeniul accesibilității către autoritățile publice din cele 3 raioane vizate.

Acest proiect este implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, cu susținerea UN Women, și finanțat de Fondul Femeilor pentru pace și asistență umanitară.

Detalii: motivatie.md