Social

Un administrator de insolvabilitate din raionul Cahul, deferit justiției pentru escrocherie și abuz de serviciu. Prejudiciul cauzat este de peste 1,3 milioane de lei

 

Procuratura Anticorupție (PA) anunță luni, 6 martie, despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui administrator din raionul Cahul de insolvabilitate, pentru comiterea infracțiunii de escrocherie și abuz de serviciu.

În rezultatul acțiunilor sale, administratorul de insolvabilitate ar fi cauzat un prejudiciu total de 1,3 milioane de lei.

Urmărirea penală a fost pornită de către organul de urmărire penală al Direcției Generale Teritoriale Sud a Centrului Național Anticorupție (CNA) la 13 ianuarie 2020, în baza plângerii unuia dintre creditorii întreprinderii în proces de insolvabilitate.

Conform plângerii, învinuitul, fiind desemnat în funcție de administrator al procesului de insolvabilitate al unei cooperative agricole, în procesul exercitării atribuțiilor sale de serviciu, „urmărind scopul înstrăinării ilegale a bunurilor cooperativei”, încredințate în administrarea acestuia și însușirii acestora fără stingerea obligațiilor față de bugetul public și creditorii întreprinderii, ar fi organizat licitații fictive, înstrăinând contrar procedurilor legale bunurile întreprinderii menționate aflate în proces de insolvabilitate.

Învinuitul nu și-a recunoscut vina, iar cauza penală deferită justiției urmează să fie examinată de Judecătoria Cahul, Sediul Central.

Dacă va fi găsit vinovat, inculpatul riscă o pedeapsă maximă cu închisoare de până la 13 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii de condamnare definitive în privința sa.