Social

Women's Hackathon: Cum femeile din regiuni pot contribui la schimbările din comunitate, utilizând tehnologiile informaționale



Cum tehnologiile informaționale pot influenta viața din regiunile Moldovei? Răspuns la această întrebare l-au găsit fetele și femeile din Bălți și Comrat, care, recent, au participat la două hackaton-uri, pentru a identifica soluții inovative pentru dezvoltarea comunitară. Sub atenta îndrumare a unor mentori/-e cu experiență în domeniu, doamnele au generat idei de proiecte de dezvoltare regională în câteva domenii-cheie pentru regiuni: tehnologii informaționale, antreprenoriat, infrastructură și ecologie.  Ideile au fost prezentate în fața unui juriu, care a decis ca trei dintre ele să devină câștigătoare și să le premieze.

 Mulțumim organizatorilor! Am avut cei mai buni mentori şi cel mai cinstit juriu! Experiențe, cunoştințe, oameni minunați! Vă mulțumim pentru investiția de timp, cunoştințe şi energie! Îndemn pe cei ce-şi doresc mai mult de la viață, să se alăture în a învăța să contribuim la dezvoltarea comunităților noastre, să atragem proiecte şi investiții pentru un trai decent, deschiderea noilor locuri de muncă, protejarea mediului. Cu oameni minunați alături, totul este posibil!”, a afirmat Doina, participantă la Hackathon.

 O premieră pentru Comrat și Bălți, hackaton-ul regional a adunat pe aceiași platformă 6, și respectiv 4 echipe, formate exclusiv din fete și femei. Dând dovadă de responsabilitate socială, doamnele au acceptat provocarea, iar timp de trei zile și-au pus la bătaie abilitățile și talentele, pentru a găsi idei utile și a aduce schimbarea în comunitatea în care locuiesc.

 

Women's Hackathon își propune să creeze o platformă care să permită fetelor și femeilor să-și arate abilitățile și talentele în găsirea de soluții în sectoare semnificative ale vieții socio-economice. Femeile au un potențial uriaș, care nu este încă suficient manifestat în STEM. În prezent, în Moldova, doar 19% dintre femei sunt angajate în poziții tehnice. Primul Hackathon pentru femei din regiuni permite mai multor fete și femei să-și arate interesul pentru TIC și tehnologie.” Irina Grisca, Project Manager, organizator.

 Evenimentul a fost organizat în cadrul „Empowering Women Hub Networks” – proiect   ce susține dezvoltarea comunitară, prin implicarea mai multor fete și femei în sectoarele importante ale economiei naționale. Acest deziderat este susținut și de partenerii proiectului.

În Republica Moldova, domeniul STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) rămâne a fi dominat de bărbați, ceea ce are implicații negative nu doar asupra asigurării egalității de gen, ci și asupra dezvoltării economice a țării. În companiile TIC lucrează cu 7,8% mai puține femei decât bărbați, iar câștigurile lor din salarii sunt cu 32,5% mai mici în comparație cu cele ale bărbaților. Asemenea evenimente demonstrează perseverența femeilor și fetelor de a accede și a avea rezultate impresionante în aceste domenii,Vom continua să depunem efort pentru a crește numărul de femei și fete care își fac studiile și care lucrează în domeniul STEM. UN Women va sprijini măsurile de schimbare a percepțiilor prin creșterea gradului de conștientizare a părinților, familiilor, profesorilor și colegilor”, a menționat Tatiana Dormenco, UN Women.



„Empowering Women Hub Networks” și-a propus drept obiectiv să producă impact asupra echității, independenței și să creeze acces sporit la oportunități economice, prin promovarea egalității de gen și abilitarea femeilor cu ajutorul tehnologiilor informaționale.

Proiectul este implementat de IHUB/Seed Forum Moldova, în colaborare cu UN Women, cu sprijinul financiar al Suediei și USAID, în parteneriat cu proiectul „Tekwill”.