Social

Serviciul mobil de asistență psihosocială PIDTRIMKA pentru persoane din Ucraina: ”Suntem utili pentru oameni concreți”

 


Persoanele refugiate din Ucraina, adulți și copii, beneficiază de consultația psihologului, asistentului social pedagogului și juristului direct în centrele pentru refugiați sau în comunitățile în care se află, datorită echipelor multidisciplinare mobile PIDTRIMKA, create de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC).

Echipele mobile au ieșit pentru prima dată în teren în prima săptămână a lunii martie și activează în 3 regiuni ale republicii – nord, sud și centru, deplasându-se la centrele de refugiați sau în comunitățile unde sunt cazați refugiații. Scopul echipelor este să acorde primul ajutor psiho-social persoanelor aflate în condiții de migrație,  o comunitate formată preponderent din femei și copii, aflate pe teritoriul Republicii Moldova în urma crizei umanitare din Ucraina.

Astfel, în tot acest timp, aproape patru mii de femei și copii refugiați din Ucraina,  prin intermediul Serviciul mobil PIDTRIMKA, au beneficiat de informații de care depinde securitatea lor personală, atât fizică, cât și psihologică, în condiții de migrație. Specialiștii echipei mobile se implică în activități cu copiii pentru a reduce din impactul stresului asupra sănătății lor, acordă suport parental, examinează fiecare caz în parte din perspectiva evaluării riscurilor sociale pentru copii, dar se implică și în referirea unor cazuri la alte servicii adresate persoanelor refugiate. Echipa mobilă SUD a acordat suport refugiaților din 30 localități, vizitând 13 centre din Cahul, Cimișlia, Basarabeasca, Congaz, Leova și Taraclia, precum și comunitățile de refugiați din 22 sate și 2 orașe din raioanele Cahul, Leova, Cantemir, Comrat și Vulcănești. Unele centre au fost vizitate repetat, din cauza multitudinilor de solicitări.

Crearea Serviciului mobil PIDTRIMKA a venit ca un răspuns la nevoile persoanelor refugiate din Ucraina. ”Scopul final al acestor echipe de specialiști este să răspundă nevoilor refugiaților legate de siguranță, de starea de bine a copiilor, de o anumită stabilitate în plan social și integrare în societatea noastră. Putem spune că am venit în sprijinul persoanelor refugiate cu suport și informare - aceste lucruri nu sunt secundare! La fel cum orice om are nevoie de hrană, de o pătură caldă, la fel are nevoie și de informații care să-l ajute să ia decizii bune, de un sprijin care să-l ajute să depășească situația dificilă în care s-a pomenit peste noapte, fiindu-i respectate drepturile și demnitatea”, a declarat Daniela Sîmboteanu, președinta CNPAC, inițiatoarea acestui proiect de asistență psihosocială pentru persoanele refugiate din Ucraina.Astfel, psihologii din echipele multidisciplinare au scopul de a informa persoanele refugiate, preponderent femei și copii, despre riscurile privind securitatea copiilor și adulților în perioada migrației și de a ghida părinții în identificarea simptomelor stresului la copii și adulți. De asemenea, ei acordă asistență imediată adulților, adolescenților și copiilor, în cazurile în care este necesar.  

Alături de psihologi, este intens solicitată consultația juriștilor care, în cadrul Serviciului mobil ”PIDTRIMKA”, oferă consiliere în domeniul migrației și azilului. Juristul este solicitat cu întrebări ce țin de migrație în special: traversarea frontierei, obținerea unui permis de ședere sau a statutului de refugiat, restabilirea actelor de identitate, perfectarea actelor provizorii etc.

Asistentul social oferă informații despre servicii sociale disponibile, facilități, ajutor social și, la necesitate, efectuează intervenții mai complexe.

În sarcina echipei mobile intră, de asemenea, identificarea altor nevoi ale beneficiarilor și să-i ajute să le rezolve, de asemenea să-i însoțească către alte servicii de suport.

Conformat datelor furnizate de Guvernul Republicii Moldova, în prezent în țara noastră se află aproximativ 100.000 de refugiați din Ucraina, dintre care circa 50 de mii de copii.Serviciul Mobil de asistență psihologică și socială în situații de criză umanitară PIDTRIMKA, creat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), cu suportul financiar al partenerilor ”Plan International” și ”War Child Holland”.

***

Echipele mobile „PIDTRIMKA” pot fi contactate direct!

Теlefon: Nord - 079 806 498 | Centru - 079 801 798 | Sud - 079 802 398
Scrie: echipamobila@cnpac.md | Chat anonim: www.12plus.md