Social

Natalia Gavrilița a reiterat angajamentul guvernului de sisținere a tinerilor în cadrul vizitei la Centrul de Tineret Cimișlia

 

Sursa:gov.md


Zeci de adolescenți și tineri cu vârstele cuprinse între 14 și 25 ani frecventează zilnic Centrul de tineret din orașul Cimișlia. În cadrul vizitei din localitate, prim-ministra Natalia Gavrilița, i-a surprins astăzi la un atelier de terapie prin artă.

 

„Astfel, tinerii își exprimă emoțiile prin desen, ceea ce îi ajută să depășească unele stări de anxietate și să își îmbunătățească sănătatea mintală ”, a explicat managera instituției, Irina Josu. Totodată, instituția oferă tinerilor servicii de documentare, de animare a timpului liber dar și activități de voluntariat, prin implicarea acestora în programe de dezvoltare comunitară, ceea ce contribuie la creșterea gradului de responsabilizare și activism civic.

 

Sursa:gov.md

Începând cu 24 februarie, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina, Centrul oferă servicii femeilor cu copii și tinerilor refugiați, cazați în Centrele de plasament din orașul Cimișlia. De asemenea, una din beneficiarele instituției, Marina Cobîleanschi, elevă în clasa a XII-a, oferă servicii gratuite refugiaților de studiere a limbii engleze.

 

Sursa:gov.md

Prim-ministra Natalia Gavrilița a apreciat efortul autorităților publice locale, a partenerilor de dezvoltare și a societății civile  de a sprijini dezvoltarea tinerilor menționând că Guvernul a lansat recent un set de măsuri de susținere a tinerii generații:

 

„Cea mai profitabilă din investiții este cea în copii și tineri, pentru că ei sunt viitorul și continuitatea dezvoltării Republicii Moldova. De aceea investițiile în susținerea tinerilor trebuie să reprezinte un angajament atât al autorităților publice centrale, cât și a celor locale. Guvernul va continua susținerea Programelor, dedicate tinerilor, îi vom ajuta să dezvolte afaceri și să construiască un viitor prosper, aici, în Republica Moldova”, a menționat prim-ministra.

 

Natalia Gavrilița a menționat și despre Apelul de granturi pentru tinerii care vor să inițieze o afacere, lansat de Guvern, în parteneriat cu ODIMM. Valoarea maximă a grantului oferit de stat este de 180 mii lei, iar printre beneficiari pot fi și Centre pentru tineret. De asemenea, în urma rectificării bugetului pentru anul curent, Guvernul a alocat suplimentar 10 milioane lei pentru acordarea voucherelor culturale pentru tineret.

 

Sursa:gov.md

Centrul raional de tineret Cimișlia este fondat de Consiliul raional Cimișlia și este finanțat prin intermediul Ministerului Educației și Cercetării, a Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) și a Fondului Națiunilor Unite pentru Populație în Republica Moldova (UNFPA). 

 

„Vreau să reiterez angajamentul UNFPA de a susține în continuare Rețeaua Centrelor de tineret din Moldova. Vom investi în continuare în potențialul de participare a tinerilor, spiritul civic și mobilizarea lor pentru dezvoltarea Republicii Moldova”, a menționat Reprezentanta Rezidentă UNFPA în Republica Moldova, Nigina Abaszada.

 

Rețeaua Centrelor de tineret număra peste 44 de instituții în toate regiunile țării, unde anual vin în jur de 30 000  de tineri.