Social

Moldoveanca Elena Iabanji originară din r.Cantemir- campioană europeană la „Spartan Race”, din Elveția



Moldoveanca Elena Iabanji, stabilită în Portugalia, a devenit campioană europeană la „Spartan Race”, cursa Beast 22 de kilometri, cu 30 de obstacole, care s-a desfășurat în localitatea Verbier, Elveția. Atleta a luat cei mai buni timpi dintr-un număr impuntor de participanți la categoria sa de vârstă (55-59 de ani).

”Cu aceasta competiție am încheiat un proiect început acum 2 ani, care includea 2 competiții internaționale, de pregătire, Andorra, Morzin, Franța și finala în Verbier, Elveția. Doi ani de muncă asiduă, de antrenamente dis-de-dimineață, înainte de a merge la serviciu, și seara, după serviciu! Lupta cu leziunile, care s-au ținut bine de mine, și m-au obligat la fizioterapie regulată. Nu a fost ușor, dar nimic nu cade din cer (...) startul dat direct în urcuș, 12,5km cu 1400D+ și toate obstacolele de greutate făcute în urcuș, adică am urcat cu sacul în spate, cu lanțul în gât, am sărit pereți (...) Alergam pe creasta muntelui, pe o cărare îngustă, plină de piatră și mal abrupt, nu-mi permiteam să ridic ochii de la picioare. Apoi a venit o coborâre vertiginoasă cu teren foarte tehnic și cu obstacole cât mai diverse. Partea cea mai grea a fost partea finală, unde, în vreo 400 de metri au instalat 12 obstacole, vedeam finișul dar mi-a trebuit aproape o jumătate de oră ca să pot sări focul! Și iarăși, lacrimi de suferința, de bucurie, un amestec de emoții. Moment unic!”, a scris medaliata cu Aur pe pagina sa de Facebook.

Originară din satul Tartaul, raionul Cantemir, Elena Iabanji este stabilită în Portugalia de mai mulți ani. Sportul a ajutat-o să-și schimbe complet viața și să atingă performanțe deosebite. Are in palmares mai multe trofee. Este campioană a Portugaliei la Trail, a câștigat Super-Maratonul Portugaliei de 24 de ore, și a triumfat într-o cursa similară la Chișinău, stabilind un record absolut pentru țara noastră - 178 de kilometri parcurși.