Social

Caravana Alăptării s-a încheiat la Vulcănești: Ce au aflat participantele despre alăptare și vaccinare

 


Circa 300 de viitoare și actuale mămici din 6 orașe ale țării, au fost familiarizate cu beneficiile alăptării atât pentru copil, cât și pentru mamă. Discuțiile publice au avut loc în perioada 9-20 august 2021, în cadrul campaniei de informare și promovare cu mesajul „Protejați alăptarea. E o responsabilitate comună!”. Caravana Alăptării a parcurs orașele Criuleni, Fălești, Strășeni, Cimișlia, Drochia și Vulcănești. Campania a fost organizată de Ministerul Sănătății și Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova în parteneriat cu UNICEF Moldova și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Laptele matern conține nutrienții necesari pentru o dezvoltare fizică, emoțională și cognitivă a copiilor, protejează sistemul imunitar al nou-născuților, scade riscurile incidenței morbidității și obezității. Pentru mame, alimentația naturală contribuie la o recuperare rapidă după naștere, micșorează riscurile de a dezvolta cancer de sân și ovarian și ajută la formarea unei relații psiho-emoționale cu copilul.

Organizația Mondială a Sănătății susține alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață și continuarea acesteia cu introducerea treptată a alimentației complimentare până la vârsta de doi ani.



Tatiana Carauș, medic neonatolog de la Institutul Mamei și Copilului: „Un copil hrănit cu lapte matern nu va face, în viitor, diabet zaharat insulino-dependent, boli cardiovasculare sau obezitate. Pentru mamă, alăptarea poate preveni cancerul la sân și ovarian, anemia, dar și o sarcină ulterioară. O familie care nu alăptează are cheltuieli anuale de circa 20-40 de mii de lei pentru lapte praf, apă, recipiente și accesorii necesare.”

Datorită imunizării, anticorpii din laptele matern cresc considerabil, oferindu-i copilului hrănit la sân o protecție sigură împotriva virusului COVID-19. Specialiștii recomandăfemeilor însărcinate și mamelor care alăptează să se vaccineze fără teamă, după consultația medicului de familie.



Alexei Ceban, medic epidemiolog, coordonator programe, Biroul OMS Moldova: „Femeile însărcinate au șanse mult mai mari de a avea complicații severe dacă se vor infecta cu virusul SARS-CoV-2 decât femeile care nu sunt gravide, de aceea este extrem de important ca să prevenim aceste consecințe, iar vaccinarea este cea mai bună soluție. Informațiile clinice disponibile până în prezent nu au semnalat efecte adverse asupra fertilității, sarcinii și alăptării atât în ceea ce privește mama, bebelușul din viată intrauterină, cât și după naștere. Iar după imunizarea mamei, bebelușul va beneficia și el de anticorpi, care se conțin în laptele matern.”

La evenimentele de informare au participat și specialiștii din spitalele raionale. Medicii pediatri, ginecologii și neonatologii au un rol important, deoarece sunt mai aproape de actualele și viitoarele mame, astfel le pot oferi informațiile și recomandările necesare pentru a alege alimentația naturală.

Valentina Moraru, medic pediatru, Spitalul Raional Strășeni: „Alăptarea este un subiect căruia îi acordăm o atenție sporită și mereu încurajăm mămicile să alăpteze, să se adreseze după ajutor dacă întâmpină dificultăți. Până a pleca acasă cu nou-născutul, noi le oferim mamelor broșuri, sesiuni de discuții cu medicii de familie, ateliere practice ca ele să fie pregătite pentru o alăptare corectă și armonioasă. De asemenea, recomandăm taților să susțină mămicile în procesul de alăptare, preluând anumite sarcini casnice.”

Pe lângă informațiile practice oferite de specialiști, participantele au avut ocazia să-și împărtășească propriile experiențe privind alimentația naturală. Mamele și femeile însărcinate au dezvăluit că se informează adesea de pe internet, unde nu sunt întotdeauna informații veridice. De aceea, discuțiile cu specialiștii în domeniu au fost binevenite.



Eudochia Cojocaru, participantă, r-nul Cimișlia: „Am doi copii sănătoși acasă, pe care i-am crescut cu lapte matern, iar acum sunt însărcinată cu cel de-al treilea copilaș. Credeam că le cunosc pe toate la capitolul alimentație naturală, dar la eveniment am aflat de la specialiști că nu este indicat să înmoi suzeta în miere sau dulceață și să i-o dau copilului. Mi-am dat seama că multe informații transmise din generații în generații nu mai sunt actuale și că există modalități mult mai eficiente, sănătoase și inofensive pentru a le oferi copiilor o bună dezvoltare.”



Ionela Berladean, participantă, r-nul Drochia: „Am alăptat copilașul meu de 5 luni și până acum totul a decurs foarte bine, pentru că am consumat produse care să îi facă bine copilului, să nu îi provoace colici sau alergii. În curând vom începe diversificarea și mă bucur că am participat la acest eveniment. Voi aplica în practică recomandările specialiștilor pentru binele meu și al copilului.”

Conform datelor OMS, între anii 2015-2020, la nivel mondial, doar 44% dintre copiii de până la 6 luni au fost alăptați exclusiv. La nivel global, două treimi din mame continuă să alăpteze cel puțin până la un an, însă până la 2 doi, ratele de alăptare scad la 45%. Norvegia, Suedia și Finlanda au înregistrat cele mai mari rate (92%) din Europa a copiilor care sunt alăptați.

Campania de informare „Protejează alăptarea. Este o responsabilitate comună!” este organizată de Ministerul Sănătății și Biroul OMS din Republica Moldova, în parteneriat cu UNICEF Moldova, cu sprijinul financiar al Swiss Cooperation in Moldova. Aceasta face parte din activitățile de informare dedicate Săptămânii mondiale a alăptării (1-7 august), marcată anual în peste 175 de țări, cu scopul de a încuraja și a promova alimentația naturală la sân ca cea mai eficientă practică pentru o sănătate de fier a copiilor din întreaga lume.