La data de 03 iulie, la Chișinău, a fost lansat Programul de Granturi dedicat organizațiilor societății civile (OSC) pentru dezvoltarea comunităților incluzive pentru părinții/îngrijitorii aflați în situații de vulnerabilitate. Cu o valoare totală de 1,400,000 euro, programul urmărește sprijinirea a 24 de inițiative locale, care să dezvolte servicii durabile și accesibile de îngrijire a copiilor în 10 raioane selectate ale Republicii Moldova, facilitând astfel accesul părinților și îngrijitorilor aflați în situații de vulnerabilitate la oportunități de angajare.
Prin intermediul acestui program, cele 24 OSC-uri selectate vor dezvolta parteneriate durabile cu autoritățile publice locale pentru crearea și consolidarea serviciilor de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani, prin dezvoltarea grupelor de creșă integrate în instituțiile de educație timpurie anteșcolară pentru copii cu vârsta 4 luni – 3 ani. În plus, proiectele vor promova conceptul de parenting pozitiv, care vine să sprijine atât reintegrarea părinților pe piața muncii, cât și bunăstarea emoțională a familiilor.
„Suntem primul Guvern care a investit semnificativ în deschiderea noilor grupe de creșe. În curând, vom deschide încă 24. Aceasta înseamnă o țară și o societate care prioritizează copiii. Programul pe care l-am lansat astăzi, ne va ajuta să avansăm pe agenda programului nostru național. Le mulțumesc mult partenerilor noștri și, în special, Uniunii Europene pentru aceste investiții atât de necesare pentru familiile de la noi din țară.”, a declarat Alexei BUZU, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Inițiativele vor fi implementate în raioanele Hâncești, Ialoveni, Telenești, Bălți, Cahul, Sângerei, Ungheni, Cantemir, Nisporeni și Fălești, iar fiecare OSC va putea accesa granturi de până la 60,000 euro pentru dezvoltarea proiectelor locale. În total, aproximativ 600 de părinți și îngrijitori aflați în situație de vulnerabilitate vor accesa ofertele de pe piața muncii, dintre care cel puțin 100 vor proveni din categoria NEET (tineri care nu urmează studii, nu sunt angajați și nu participă la programe de formare).
Implementarea proiectelor va începe începând cu 1 ianuarie 2026 și va avea o durată de maximum 20 de luni. Proiectele sunt finanțate de Uniunea Europeană și cofinanțate de Fundația Soros Moldova, iar partenerii de implementare sunt organizația Keystone Moldova și AO Expert-Grup.
Acest program, care este parte a proiectului „Oportunități sporite de angajare la nivel local și acces la creșe pentru părinții în situație de vulnerabilitate” are ca scop construirea unor comunități mai incluzive și mai reziliente, care să răspundă nevoilor reale ale părinților în situație de vulnerabilitate și să contribuie la dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.