Social

Rețelele de distribuție a gazelor se vor extinde în sudul țării


 

Cel puțin 174 de consumatori noi din localitățile deservite de întreprinderea „Cahul-Gaz” se vor racorda la rețeaua de distribuție a gazelor după finalizarea lucrărilor de extindere a acesteia. Potrivit Serviciului relații publice al SA „Moldovagaz”, doar în satul Gotești, raionul Cantemir, se vor așeza peste 1,4 kilometri de conductă de gaz de presiune medie și joasă, cu potențialul de a conecta cel puțin 29 de gospodării noi, transmite MOLDPRES.

Conform sursei citate, peste 50 de consumatori noi ai gazelor naturale vor apărea și în satul Baurci-Moldoveni, raionul Cahul, unde, conform planului, vor fi construiți aproximativ 2,2 km din rețea. Lucrările de extindere practic s-au finalizat și în satul Pelinei, unde au fost așezate aproximativ 1,8 km din conducta de gaz, cu potențialul de a racorda 39 de gospodării. În viitorul apropiat, lucrările respective vor demara și în alte localități din regiune, incluse în Planul de dezvoltare a rețelelor, scrie sursa citată.

Totodată, în orașul Cahul sunt efectuate lucrări de mutare a punctelor de reglare-măsurare a gazelor de tip dulap în zonele de acces comun, anterior situate pe teritoriul terenurilor private. În consecință, în unele cazuri, acest lucru a creat piedici la accesul angajaților la echipamente respective pentru deservirea periodică a acestora.

Bugetul preliminar total al programului de extindere a rețelelor de distribuție a gazelor naturale din grupul SA „Moldovagaz” va constitui în anul curent 79,5 milioane de lei. Din suma respectivă, 30 mln de lei vor fi direcționați la construcția a 28,3 km de gazoducte interrurale, un proiect în premieră pentru ultimii ani, realizat din sursele proprii ale întreprinderilor de distribuție „Moldovagaz”. Acest fapt va permite extinderea rețelelor până la hotarul mai multor sate, ceea ce va asigura demararea gazificării acestora.

Per total, se vor așeza cca 145 km de gazoduct, iar lucrările sunt efectuate în 63 de localități din țară. Numărul consumatorilor noi prognozați va constitui, la prima etapă, cca 2 500, cu posibilitatea să fie dublat în perioadă următoare.