Social

Cadavrul unui nou-născut, depistat într-un parc din capitalăCadavrul unui nou-născut a fost depistat aseară, 14 ianuarie, în capitală, într-un parc din strada Mihail Sadoveanu. Poliția a fost sesizată de către un trecător, transmite IPN.


Direcția de poliție a capitalei precizează că, în urma examinării de către medicul legist, s-a stabilit că pe corpul fetei nou-născute nu sunt leziuni vizibile. Corpul neînsuflețit a fost îndreptat la Centrul de Medicină Legală pentru a fi stabilită cu exactitate cauza decesului copilului.

Pe caz a fost inițiat un proces penal, ofițerii de investigație și urmărire penală au dispus un șir de măsuri speciale pentru stabilirea identității  mamei. A fost sesizată Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului.

Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției, pe parcursul anului trecut, au fost documentate patru cazuri calificate conform articolului 147 din Codul Penal, „pruncucidere – omorul copilului nou-născut, săvârșit în timpul nașterii sau imediat după naștere de către mama care se afla într-o stare de tulburare fizică sau psihică, cu diminuarea discernământului, cauzată de naștere”. Această faptă se pedepsește cu închisoare de până la cinci ani.

Au fost și opt cazuri de lăsare a copiilor în primejdie, doi copii au decedat. Potrivit Codului Penal, lăsarea, cu bună-știință, fără ajutor a unei persoane care se află într-o stare periculoasă pentru viață și este lipsită de posibilitatea de a se salva din cauza vârstei fragede, dacă cel vinovat știa despre primejdie și a avut posibilitatea de a acorda ajutor părții vătămate fie că el însuși a pus-o într-o situație periculoasă pentru viață, se pedepsește cu amendă în mărime de până la 550 de unități convenționale, cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de până la doi ani. Aceeași faptă care a provocat din imprudență vătămarea gravă a integrității corporale, a sănătății sau decesul victimei se pedepsește cu închisoare de până la patru ani.