Social

24 de localități din raioanele R.Moldova au rămas fără energie electrică din cauza ninsorii și vântului puternic
Codul portocaliu de precipitații puternice sub formă de lapoviță și ninsoare cu depuneri de chiciură și vânt puternic cu intensificări de până la 15-20 m/s a afectat furnizarea energiei electrice către consumatorii deserviți de Premier Energy Distribution. Astfel, începând cu seara zilei de 27 ianuarie într-un șir de raioane din sudul și centru țării s-au produs deconectări avariate ale rețelelor electrice cauzate de rupturi de conductori și scurtcircuite în instalațiile electrice.

Formațiunile de intervenție operativă a întreprinderii au acționat prompt pentru remedierea situației și în multe localități rămase parțial sau în totalitate fără energie s-a reușit restabilirea serviciului. Dar odată cu intensificarea precipitațiilor și blocarea mai multor drumuri, acest proces a devenit mai dificil.

Astfel, în dimineața zilei de joi, 28 ianuarie, conform situației operative de la ora 10:00, energia electrică lipsește parțial sau în totalitate în 24 de localități din raioanele Cantemir, Leova, Stefan Vodă, Orhei, Ialoveni, Căușeni, Anenii Noi, Comrat și Cahul. Din cauza instabilității stării vremii situația operativă este în continuă modificare.

Cu regret, în mai multe localități echipele întreprinderii nu pot interveni din cauza lipsei de acces, drumurile fiind blocate de nămeți. Până în dimineața zilei de azi rămân întroienite drumurile spre următoarele localități: Șerpeni, Baurci, Chircăiești, Tănătari, Taraclia, Ulmu, Condrița și Gavanoasa, iar drumul spre Bașcalia a fost redeschis abia către ora 6:45 a dimineții de azi, însă este blocat de ambuteiaje.

În acest context, operatorul de distribuție solicită implicarea autorităților și instituțiilor de întreținere a drumurilor pentru întreprinderea măsurilor de deblocare a drumurilor, pentru a se putea deplasa spre instalațiile electrice afectate. Deosebit de complicată este inspectarea rețelelor electrice din extravilanul localităților, unde s-au format troiene.

Deoarece au fost semnalate și localizate deja circa 10 cazuri de ruptura de conductor, ceea ce creează situații de risc sporit, atenționăm populația să manifeste maximă precauție cu privire la regulile de securitate electrică pentru evitarea accidentelor.

Ținând cont de gravitatea situației, precum și de prelungirea de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat a valabilității avertizării „cod portocaliu” de condiții meteo complicate, întreprinderea atrage atenția populației, autorităților publice și agenților economici asupra necesității respectării stricte a regulilor de securitate în raport cu instalațiile electrice în situații de intemperii sau de avarie:
  • ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la pământ sau care atârnă suspect de pe piloni și copaci;
  • marcați la distanță locul rupturii conductorului electric şi asigurați paza acestuia până la intervenția electromontorilor pentru a restricționa astfel accesul persoanelor şi a animalelor domestice în zona de risc de electrocutare;
  • nu interveniți în instalațiile electrice deoarece aceste acțiuni vă pun în pericol viața;
  • instruiți copiii cum să se comporte în această situație, cereți-le să comunice imediat unui adult despre orice cablu suspect văzut pentru a transmite informația respectivă furnizorului de energie electrică;
  • despre orice incident informați în regim de urgentă operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h - 022-43-11-11 sau la cel local, indicat în factură.