Social

A fost înregistrat primul podcast incluziv dedicat sporirii cunoștințelor juridice ale persoanelor din grupurile social-vulnerabile și marginalizate

 


Începând cu luna decembrie 2020, Centrul pentru Dezvoltare Educațională implementează proiectul Sporirea cunoștințelor juridice a persoanelor din grupurile social-vulnerabile prin podcasturi incluzive.

 O componentă a proiectului constă în elaborarea și difuzarea a 4 podcasturi incluzive pe diferite tematici juridice și educație juridică non-formală, cu invitarea avocaților, procurorilor și juriștilor specializați în anumite domenii, dar și cu implicarea reprezentanților grupurilor social-vulnerabile și marginalizate din raionul Cahul și Cantemir. Ulterior, aceste podcasturi vor fi difuzate la un post de radio și distribuite pe diverse platforme populare specializate.

Subiectul episodul #1 a fost dedicat asigurării accesului la justiție a femeilor din zonele rurale, victime ale violenței domestice. Experții invitați ai primului episod din seria podcasturilor incluzive au fost procurorul Ghennadi Epure și avocata Olesea Novițchi.

Podcasturile incluzive cu tematică juridică reprezintă un ansamblu de dialoguri asupra unor subiecte/probleme de natură juridică cu care se confruntă persoanele din grupurile social-vulnerabile și marginalizate. Podcastul #1 a decurs sub formatul “Participanții întreabă – experții răspund”, cu discutarea studiilor de caz. Sporirea culturii juridice a devenit atractivă datorită instrumentelor non-formale prin care persoanele pot fi implicate și informate. Aceste podcasturi oferă o platformă non-formală de educație juridică și discuții libere pentru beneficiari.

 

Prin proiectul „Sporirea cunoștințelor juridice a persoanelor din grupurile social-vulnerabile prin podcasturi incluzive”, Centrul de Instruire și Dezvoltare Educațională își propune să contribuie la creșterea și îmbunătățirea cunoștințelor juridice a persoanelor din grupurile social-vulnerabile și marginalizate din raionul Cantemir și Cahul, încurajarea și participarea persoanelor din grupurile social-vulnerabile să promoveze drepturile persoanelor vulnerabile și să fie capabile să-și apere drepturile prin accesul liber la justiție și la informaţie, inclusiv încurajarea implicării active a persoanelor menționate să discute despre problemele de natură juridică cu care se confruntă, să afle soluții juridice și să disemineze cunoștințele juridice dobândite în cadrul proiectului în rândul actorilor comunitari.

Acest podcast face parte din cadrul proiectului Sporirea cunoștințelor juridice a persoanelor din grupurile social-vulnerabile prin podcasturi incluzive. Această activitate este un cadou al Guvernului Statelor Unite și este organizată de Centrul de Instruire și Dezvoltare Educațională în cadrul programului de granturi „Maratonul Justiției ediția a II-a”implementat de către INVENTO, cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA, Biroului Internațional de Asistență în Combaterea Traficului de Droguri și Aplicare a Legii, prin intermediul Freedom House în Moldova.