Social

Au fost desemnați câștigătorii Hackathon Urban Cahul și UngheniDouăzeci și două de concepte/idei de modernizare a centrelor municipiilor Ungheni și Cahul au fost prezentate ieri la Hackathon Urban „Orașul tău se schimbă pentru tine. Împreună cu tine”. Evenimentul a fost organizat de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat și ghidat strategic de Uniunea Europeană, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), transmite MOLDPRES.

Echipele participante au venit cu idei variate: coridoare verzi cu iluminare smart, sisteme digitale de alerte, concepte de străzi shared spaces (zone „de întâlnire”), sistem smart de evidență a locurilor de parcare, QR coduri de prezentare a monumentelor istorice, sisteme integrate de colectare și reciclare a plasticului, platforme online de transparență decizională și interacțiune cu cetățenii, mobilier urban inteligent.

“Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie reprezintă o agendă de transformare a  regiunilor Ungheni și Cahul ce beneficiază de investiții de aproape 23 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Obiectivul principal al programului este de a îmbunătăți condițiile de trai și calitatea vieții. Altfel spus, oamenii sunt în centrul acțiunilor programului, iar evenimente precum Hackathonul Urban sunt o demonstrație excelentă a faptului că implicarea oamenilor este esențială pentru a determina schimbarea. Programul este încă la etapa incipientă de implementare și, în pofida provocărilor acestui an, sunt încrezător că va avea succes în stimularea dezvoltării inteligente, ecologice și incluzive a regiunilor”, a afirmat Christian Ballarò, manager de programe la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Ideile au fost prezentate de echipe în fața juriului format din experți de la PNUD, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, specialiști în tehnologii informaționale, reprezentanți ai primăriilor Cahul și Ungheni. Juriul a selectat câte trei inițiative câștigătoare din fiecare regiune.

„Sunt impresionată de munca enormă și dedicația cu care ați lucrat în aceste trei zile la Hackathonul Urban. Ideile valoroase de modernizare inteligentă a municipiilor Ungheni și Cahul ne vor ghida pe noi și pe autoritățile publice locale în transformarea urbană a regiunii centru a ambelor localități. Vă încurajez să continuați a fi activ implicați în procesul decizional local și să contribuiți cu noi idei și inovații”, a relevat Andrea Cuzyova, reprezentant rezident adjunct PNUD în Republica Moldova.
Acesta este primul hackathon organizat în municipiile Ungheni și Cahul. 22 de echipe (câte 11 din fiecare regiune) formate din specialiști în urbanism, IT, arhitectură, soluții SMART au creat, timp de trei zile, soluții de modernizare a regiunii centru a municipiilor Cahul și Ungheni. Participanții au fost ghidați de mentori experimentați din domeniile antreprenoriat, tehnologii informaționale, arhitectură și urbanism, ecologie și sustenabilitate.

Toate ideile prezentate de cele 22 echipe vor fi transmise grupurilor locale de modernizare a centrelor municipiilor Ungheni și Cahul pentru a fi examinate, unele urmând a fi incluse în Planurile de urbanism ale municipiilor. 

foto: PNUD

Sursa:MOLDPRES