Social

MOLDOX a dat startul ediției aniversare la Cahul




MOLDOX a dat startul ediției a V-a a celui mai cald festival din țară. MOLDOX a avut un debut deosebit, cu invitați minunați, cu discuții și povești impresionante, cu multă lume bună și filme documentare deosebite!

La ceremonia de deschidere Maxim Cîrlan, directorul Festivalului MOLDOX, a ținut să mulțumească gazdei festivalului, minunatul oraș Cahul, și să facă o incursiune în tematica generală a ediției aniversare:




„Avem o ediție mai specială, o ediție în care sîntem invitați să avem grijă unul de altul încă și mai mult decît în anii precedenți. De fapt, acesta e și scopul primordial al MOLDOX, să avem grijă unii de alții, să tindem spre schimbări pozitive în societatea noastră, să ne respectăm drepturile și să nu uităm de obligațiile noastre unii fața de alții. MOLDOX vine în acest an cu o selecție de filme cu tema Granițe – granițe tradiționale, patriarhale, geografice și nu numai. Așa ca în fiecare an vor fi alături de noi autoarele și autorii filmelor numai că în format electronic. Și, deoarece avem o mică aniversare – 5 ani de festival – imediat după ediția din Cahul, vom avea 3 zile de festival și în Chișinău.”

Erik Wirkensjö, reprezentantul Ambasadei Suediei și, prin extensie, a Institutului Suedez, partenerul prinicipal al festivalului, a fost prezent la ceremonia de deschidere și a vorbit despre importanța unor astfel de evenimente culturale și sociale:

„MOLDOX reprezintă un eveniment foarte important, atît din punct de vedere cultural, dar și social. Este o platformă extraordinară, în care creativitatea poate fi folosită pentru a discuta provocările sociale. Ieri am discutat cu Hjalmar Palmgren, tutorele atelierului Inspiration din cadrul MOLDOX Lab, care mi-a povestit cîtă inspirație și cît talent există aici, lucru m-a impresionat foarte mult. Și dovadă au fost și scurtmetrajele pe care le-am privit în astă seară despre femeile care, în ciuda unor obstacole, reușesc să se impună și să-și depășească limitele.”




Nicolae Dandiș, primarul mun. Cahul, a salutat oaspeții și publicul din Cahul și a ținut să felicite festivalul cu ocazia aniversării a cinci ani:

„Acest festival, de succes zic eu, se datorează unui cahulean care își iubește localitatea. Atunci cînd se discuta organizarea acestui festival, eram un pic sceptic, și trebuie să recunosc că poate nu priveam atît de multe filme documentare. Dar am spus că dacă printr-un film documentar se poate transmite un mesaj, se poate sensibiliza societatea și factorii de decizie, atunci pot fi rezolvate mai multe probleme de societate. Mă bucur că, MOLDOX are loc de 5 ani deja și îi doresc mulți înainte”. De asemenea, dl Dandiș a vrut să mulțumească Festivalului de Film din Europa Centrală și de Est – Cineast, unul din partenerii festivalului MOLDOX, care au colectat fonduri pentru achiziția de instrumente muzicale donate școlii de arte „Maria Cebotari” din Cahul. Festivalul a fost deschis cu documentarul „Așteptați răspunsul operatorului”, care a fost proiectat în premieră în țara noastră. Regizorul acestuia, Pavel Cuzuioc, a venit și cu un mesaj înregistrat către publicul din Cahul: „Mă bucur foarte mult că filmul ajunge în Moldova și că poate fi proiecat în deschiderea Festivalului MOLDOX. Vă doresc o vizionare plăcută și o seară frumoasă!”

De asemenea, în cadrul unui panel de discuții publice, au fost proiectate trei scurtmetraje despre poveștile a trei conseliere locale cu dizabilități din localități din Republica Moldova și cum acestea au reușit să depășească prejudecățile și limitele. Cu un cuvînt de salut și de prezentare a filmelor a venit Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară, UN Women Moldova, care a susținut, în parteneriat cu Suedia, producția acestora. Împreună cu regizoarea, Raisa Răzmerță, consilierele și activistele Adela Postolachi, Mariana Tihu și Lilia Puzderi-Căinăreanu au povestit publicului despre problemele cu care se confruntă și cum au reușit să depășească stereotipurile tradiționale legate de gen.

Prima seară a fost încheiată cu „Doamna F.”, în care se povestește istoria femeilor din satul Makoko, Nigeria, și acum acestea se implică într-un proiect de abilitare a femeilor împotriva inegalității de gen, inițiat și implementat de către Doamna F.

Mai multe informații despre festival, găsiți pe pagina web: Program, Catalog, Filme.

În contextul situației actuale, Festivalul Internațional de Film Documentar MOLDOX, precum și activitățile din cadrul acestuia, se vor desfășura în aer liber, urmărînd toate măsurile de precauție: numărul maxim de spectatori – 50, distanța dintre scaune de 1 metru, obligativitatea purtării măștilor de protecție pe tot parcursul proiecțiilor și a discuțiilor publice.

Notează-ți în calendar!

9-13 septembrie, Cahul, Parcul central „Grigore Vieru”

17-19 septembrie, Chișinău, Digital Park (str. Mihai Viteazul 15)

Festivalul de Film Documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX a fost fondat în 2016 și este dedicat în exclusivitate filmelor non-ficțiune cu relevanță socială semnificativă. Festivalul combină misiunea de culturalizare a populației – prin proiecțiile de filme cu acces gratuit, cu cea de instruire a filmmakerilor în devenire, interesați să creeze documentare cu impact social – asumată de MOLDOX LAB.

MOLDOX a fost conceput ca un festival de film internațional axat pe probleme sociale actuale, accesibil tuturor, motiv pentru care intrarea la festival este liberă, iar participarea la ateliere și master-class-uri nu presupune nicio taxă.

Organizatori: Asociația Obștească MOLDOX, Svenska Filmstudion

Cu sprijinul financiar: Institutul Suedez, Institutul Cultural Român, Centrul Național al Cinematografiei din Moldova, Primăria Cahul, Consiliul Raional Cahul, Ambasada Germaniei, Ambasada Olandei, Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung, Forumul Cultural Austriac București

Parteneri festival: One World Romania, Balkan Documentary Center, Festivalul de Film Documentar de la Salonic, B2B Doc Network, Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Drepturile Omului Docudays UA

Parteneri business: Digital Park, Racketa Production, Cahulpan, 7Days

Parteneri media: Unimedia, #diez, Locals, Ziua de Azi, NordNews, Noi.md, Infotag, Youth.md, Evenimentul, Democracy, GoodNews, Briciul, Știri de Sud

Susținători: Festivalul Strugurilor Timpurii „AuGust”, Festivalul de Film Documentar Chesnok