Social

Circa 15 mii de cetățeni ai raionului Cimișlia au căpătat acces sporit la traseul național M3
În scopul evaluării proiectului "Constructia drumului Sagaidac-Porumbrei M3", aplicat spre finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regionălă în anul 2012 și implementat cu suportul ADR Sud, în data de 20.08.2020, specialiștii Secției Monitorizare și Evaluare din cadrul ADR Sud au efectuat o vizită în teren pentru a evalua starea actuală a drumului și nivelul de satisfacție a cetatenilor din localitate.

Drumul, cu o lingime de 3,043 km, a costat 16 247,90 mii lei, bani oferiți din Fondul Național de Dezvoltare Regională.

În cadrul vizitei s-a discutat cu primarii localităților Porumbrei și Sagaidac, Natalia Scrob și Adrian Talmaci. Edilii au exprimat o deosebită recunoștință pentru suportul acordat de ADR Sud la construcția acestui drum, deoarece datorită acestuia au fost create oportunități pentru cetatenii acestor localități de a se deplasa, de avea o rută de transport local între comunele vecine și există posibilitatea de a se deplasa indiferent de conditiile climaterice, ceea ce anterior era imposibil.
Odată cu asfaltarea acestui drum au fost deschise și obiective comerciale pentru localnici - un magazin de materiale de construcție, un atelier de reparații auto ș.a. Agenții economici utilizează acest drum pentru transportarea, livrarea mărfurilor și produselor alimentare în termeni optimi către satele Satul Nou, Codreni, Selemet.

Copii ce frecventează instituțiile preșcolare din localitățile Porumbrei și Sagaidac au un drum accesbil pentru deplasare, iar asigurarea locuitorilor acestor comune cu asistență necesară în termeni optimi a automobilelor speciale (pompieri, asistență medicală) pentru intervenția operativă, ridică nivelul de trai și siguranța cetățenilor.

Impactul acestui proiect este impunător pentru localnicii localităților din această regiune dat fiind faptul că prin construcția acestui tronson se economisește timp de parcurgere până la drumul național M3 și accesibilitatea le permite asigurarea unei mobilități în această zonă, oferind localnicilor oportunitatea de a munci în municipiul Chișinău.

Sursa: adrsud.md