Un cuplu din raionul Cahul a reuşit să amenajeze una dintre cele moderne stâne de oi din sudul ţării. Soţii Tonciu, din satul Giurgiuleşti, care se ocupă cu oieritul de aproape trei decenii, au reuşit să convingă alţi trei crescători de animale din regiune să creeze o cooperativă. În opt luni de când şi-au unit forţele, afacerea a început să le meargă strună aşa că aceştia au decis să-şi extindă afacerea. Soții Tonciu au venit cu iniţiativa de a procura de peste hotare vaci mulgătoare de prăsilă şi mai multe oi de rasă.
Momentan dispun de 120 de oi. Vacile le aşteaptă de afară din Danemarca. Deasemenea au procurate 100 de oi de ras asaf, care trei litri de lapte dau la zi.", a spus ILIE TONCIU, antreprenor.
Crescătorii de animale au fost susţinuţi de Organizaţia Internaţională a Muncii care i-a instruit pe membrii cooperativei cum să gestioneze mai eficient afacerea. Antreprenorii şi-au amenajat şi un laborator de prelucrare a laptelui şi brânzei, dotat cu utilaj de ultimă generaţie.
Tehnica a fost procurată cu ajutorul unui grant de 25 de mii de euro oferit de Organizaţia Internaţională a Muncii. Alţi 10 mii de euro a fost contribuţia antreprenorilor. Datorită noului echipament, familia îşi propune să extindă afacerea şi să creeze noi locuri de muncă.
"O să avem posibilitatea să mărim cantitatea de produs finit ca să putem vinde să săturăm piaţa locală", a declarat MARIA TONCIU, antreprenoare.
În curând, antreprenorii vor exporta brânza de Cahul. Totodată, ei planifică să transforme ferma pe care o gestionează într-o atracţie turistică.