Social

Turnul Babel al zilelor noastre – o călătorie observațională în estul Europei în filmul lui Pavel CuzuiocCea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar MOLDOX aduce, în premieră în Republica Moldova, noul film al regizorului moldovean Pavel Cuzuioc, lungmetrajul documentar „Așteptați răspunsul operatorului” (“Please Hold the Line”) – o alegorie audio-vizuală a comunicării moderne prin prisma unor tehnicieni din telecomunicații din patru țări – Moldova, Ucraina, România și Bulgaria - și clienții acestora, publicul avînd posibilitatea să urmărească momente din viața lor, cu problemele și viziunile proprii asupra lumii înconjurătoare. 

„[…]«Așteptați răspunsul operatorului» funcționează ca un film artistic camuflat – camera are rol de observator – un diapazon care preia ecouri și vibrații ciudate.” – Cineuropa.org

„Filmul nu se centrează pe „nativii digitali”, ci mai degrabă pe generația mai în vîrstă și pe cei dependenți de tehnologii pentru a putea rămîne în contact cu lumea înconjurătoare, în același timp depresivi din cauza regulilor implicite, adesea de o natură kafkiană. ” – Filmuforia.co.ukPavel Cuzuioc: „Ne place să credem că dispozitivele de comunicare sînt o metodă de a conecta oamenii. Totuși, avînd acum la dispoziție o mare varietate de instrumente de comunicare, fiecare om continuă să insiste pe propria sa personalitate și punct de vedere, dezbinarea socială fiind mai acută ca niciodată. «Așteptați răspunsul operatorului» este despre oamenii care repară defecțiunile de comunicare, cum ar fi tehnicienii care repară rețeaua de TV, telefonie sau modem, precum și despre clienții acestora. O paletă a tipologiilor umane. Sînt interesat de ființa umană cu toate luptele sale. Anume aceste universuri individuale mă fascinează cel mai mult.”

Pavel Cuzuioc s-a născut la Chișinău. În anul 2000 s-a mutat în Viena, unde a urmat cursurile de regie film la Academia de Film din Viena. Filmele acestuia (documentarele „Secondo Me”, 2016 și „Doina groparilor”, 2010; scurtmetrajul „Raisa”, 2015) au fost proiectate la diferite festivaluri de film internaționale, precum Festivalul de Film Locarno, HotDocs, Clermont Ferrand ISFF, Black Night IFF, DocAviv FF, FIF Transylvania, FIPA, FF Cottbus, etc. 

„Așteptați răspunsul operatorului” și-a avut premiera mondială la Sheffield Doc Fest din Marea Britanie, unde a fost selectat la categoria „Into the World”, în cadrul căreia sînt prezentați regizori esențiali care fac filme pe subiecte esențiale, avînd o abordare diversă în explorarea trecutului, prezentului și viitorului nostru colectiv. Urmăriți pagina www.moldoxfestival.com și facebook.com/MoldoxFestival – în curînd venim cu toată suita de cele mai bune filme, care vor fi proiectate la ce-a de-a V-a ediție a celui mai cald festival de film documentar!Notează-ți în calendar! Cahul 9-13 septembrie, Chișinău 17-19 septembrie. 

Festivalului de Film documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX a fost fondat în 2016 și este dedicat în exclusivitate filmelor non-ficțiune cu relevanță socială semnificativă. MOLDOX a fost conceput ca un festival de film internațional axat pe probleme sociale actuale, accesibil