Social

IGSU continuă Campania de prevenire a înecurilor


Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă continuă Campania de prevenire a înecurilor în toate regiunile ţării. Recent, activitatea a avut loc pe malurile lacurilor și râurilor din mai multe localități din raioanele Cahul, Soroca, Căușeni, Cantemir, Taraclia și municipiul Chișinău. 

Astfel, peste 60 de persoane au fost instruite la capitolul respectării măsurilor de prevenire a înecurilor în preajma celor 16 bazine acvatice din 8 localități din raionul Căușeni. Acțiuni similare au avut loc în localitățile Dumbrăveni, Vădeni și Pârlița, raionul Soroca. La data de 1 august salvatorii din sudul țării au instruit 345 persoane din 9 localități din raioanele Cahul, Cantemir și Taraclia fiind împărțite 316 pliante informative. 

Totodată, în zilele de odihnă angajații IGSU au îndrumat peste 150 de persoane, care se odihneau în preajma lacului pe adresa bulevardul Dacia 50/8 din municipiul Chișinău. Salvatorii au comunicat cetățenilor despre riscurile în cazul nerespectării regulilor de comportament pe apă și despre acordarea primului ajutor în cazul unei situații de înec. 

Mai mult, persoanele au fost informate că scăldatul în perioada caniculară nu se recomandă. În perioada estivală, oamenii sunt rugați să evite aflarea pe malurile bazinelor acvatice nedotate cu stații de salvare, iar maturii sunt îndemnați să-și monitorizeze strict minorii pentru a evita aflarea acestora fără supraveghere în preajma râurilor și lacurilor. Totodată, cetățenii au fost îndrumați la capitolul riscului de înec în stare de ebrietate, fiind menționat faptul că consumul băuturilor alcoolice înainte scăldatului este interzis. Campania de prevenire a înecurilor urmează a fi desfășurată în toate raioanele Republicii Moldova, având drept scop reducerea accidentelor pe apă în perioada estivală și instruirea populației la capitolul bazelor securității vieții în timpul scăldatului. 

Potrivit IGSU, de la începutul anului 2020 în bazinele acvatice din țară și-au pierdut viața 54 de persoane inclusive 5 minori.