Social

Alte două sectoare de poliție, din Cahul și Fălești urmează a fi renovate cu sprijinul PNUD și Ambasada SUA



Sectoarele de poliție nr.1 din mun. Cahul și nr. 4 din comuna Egorovca, raionul Fălești, vor deveni mai accesibile și mai deschise pentru comunitate. Cele două instituții vor beneficia de sedii renovate și vor fi transformate în conformitate cu principiile și bunele practici ale activității polițienești comunitare.

Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova, cu sprijinul Guvernului SUA, valoarea totală a asistenței oferite fiind de 290 mii de dolari americani.

Conceptul poliției comunitare presupune un parteneriat dintre poliție și comunitate pentru soluționarea problemelor de securitate publică, iar activitatea polițiștilor este orientată spre nevoile comunității și apropierea de cetățeni.

Sectorul de poliție nr. 1 din mun. Cahul deservește peste 30 de mii de persoane, instituția având un număr de 20 angajați.

Viitorul sediu al poliției va ocupa peste 190 de metri pătrați. La rândul său, sectorul din satul Egorovca are 10 angajații deservește 20 localități, inclusiv multietnice, cu un număr total de peste 18 mii de locuitori.

Pe viitor, sediul instituției de poliție va fi amplasat într-un spațiu de peste 270 metri pătrați.

Scopul este de a crea condiții cetățenilor și a îmbunătăți accesul fizic și institutional la serviciile de calitate și egale ale Poliției în întreaga țară.

Proiectul prevede și instruirea angajaților celor două sectoare de poliție, în baza unui program de implementare a conceptului poliției comunitare. Clădirile vor avea un design universal, astfel încât să fie accesibile pentru toți beneficiarii, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități sau pentru cele în etate.

În imediata apropiere de sectoarele de poliție va fi amenajat câte un teren de joacă pentru copii. În fiecare din cele două sectoare de poliție va exista o sală polivalentă, rezervată pentru diferite activități comunitare, precum întâlniri de informare ale cetățenilor. Ambasada SUA colaborează eficient cu Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Poliției pentru a implementa reforme importante ale poliției în Republica Moldova.

Una dintre prioritățile de bază în acest sens este apropierea poliției de comunitate. Stațiile de poliție renovate și restructurate vor oferi un mediu modern, mai accesibil pentru utilizatori, și vor consolida interacțiunea dintre ofițerii de poliție și comunitățile pe care aceștia le deservesc”, a menționat Timothy Buckley, Directorul Secției Justiție Penală și Aplicarea Legii, Ambasada SUA în Republica Moldova.

La baza elaborării designul-ui celor două sectoare de poliție din Cahul și Fălești a stat conceptul activității polițienești comunitare, dar și experiența din ultimii ani, acumulată în urma modernizării unor sedii similare.

În procesul de proiectare, se ține cont de necesitățile și cerințele de funcționalitate, accesibilitate fizică și alte aspecte importante care asigură caracterul prietenos al unei instituții”, susține Viorel Albu, manager de proiect la PNUD Moldova.

Poliția Republicii Moldova are o colaborare îndelungată cu Guvernul Statelor Unite și PNUD, timp în care au fost realizate mai multe activități menite să consolideze capacitățile instituționale și profesionale ale angajaților poliției, pentru a asigura un mediu sigur pentru fiecare bărbat și femeie din Republica Moldova și pentru a spori nivelul de încredere al populației în poliție.

Anterior, cu sprijinul PNUD și SUA au fost renovate și reorganizate alte două sectoare de poliție din țară - nr.1 din or. Sîngerei și nr. 3 din sectorul Buiucani al mun. Chișinău.

Proiectul „Suport pentru reforma instituțiilor de aplicare a legii în Moldova” este implementat de PNUD cu sprijinul financiar al Guvernului SUA.