Social

Gazele vor veni de peste Prut. În prima etapă, vor fi transportate către Republica Moldova 500 de milioane de metri cubi


Construcția gazoductului Iași – Ungheni e pe ultima sută de metri. Până la finele lunii iulie, va fi semnat acordul privind finalizarea lucrărilor. Despre aceasta a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor din România, Costel Alexe.
„Demonstrăm că, într-un timp foarte scurt, prin voinţă şi determinare, am reuşit să terminăm şi acest obiectiv. E o dovadă vie că ceea ce ne-am asumat în această perioadă am şi făcut”, a subliniat dânsul.
„Iașul va trebui să-și asume rolul de locomotivă regională”, de „cap de pod” cu Republica Moldova”, a declarat primarul de Iași, Mihai Chirica, transmite ziaruldeiasi.ro.
Gazoductul Iaşi – Ungheni va transporta, în  primă etapă, o jumătate de miliard de metri cubi de gaze naturale din România către Republica Moldova. Valoarea investiţiei este de peste 130 de milioane de euro.
Pe de altă parte, și construcția gazoductului Ungheni  – Chișinău e pe ultima sută de metri.
Pe 3 iulie, ministrul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova, Sergiu Railean, a întreprins o vizită la Ungheni, unde  unde s-a întâlnit cu directorul general al Transgaz România, Ion Sterian. Oficialul român a declarat că până la 1 august va fi dată în exploatare gazoductul Ungheni – Chișinău.  

Conducta Ungheni – Chișinău are o lungime de 120 km, presupune 3 stații de predare a gazelor naturale (2 în Chișinău și 1 în Ungheni, la Semeni) şi dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici.
Anterior, în 2014, a fost pusă în funcțiune prima parte a conductei, corespunzând interconectorului Iaşi-Ungheni. Prin ea puteau fi transportate anual circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.