Social

Festivalul Internațional de Film Documentar MOLDOX revine și în acest an. Toate detaliile despre cea de-a V-a edițieFestivalul Internațional de Film Documentar MOLDOX revine și în acest an feeric! Cea de-a V-a ediție se va desfășura în septembrie cu proiecții în aer liber, aducînd în premieră pentru țară cele mai bune filme documentare de nivel internațional, selectate și premiate la diverse festivaluri de renume mondial. Prin intermediul filmului documentar, MOLDOX își propune să creeze un dialog internațional și să contribuie la conștientizarea problemelor sociale, dincolo de granițele geografice sau limitele proprii.
Iar pentru că am ajuns la frumoasa vîrstă de cinci ani, ne dorim să tragem un chef cinematografic în două capitale din țară – tradițional la Cahul (9-13 septembrie), cu 5 zile și 10 filme dintre cele mai bune, dar și la Chișinău (17-19 septembrie), unde în trei zile ne dorim să oferim și cinefililor din centrul țării posibilitatea să savureze poamele cele mai dulci ale unui festival din sud!
Creăm documentare la MOLDOX Lab
Totodată, ne dorim ca filmele documentare moldovenești să ajungă cît mai departe și, din acest considerent, în acest an atelierul Inspiration din cadrul MOLDOX Lab se va desfășura în 2 module: primul, în august, care va avea loc online, iar al doilea – într-un loc liniștit și creativ, lîngă orașul Cahul, un loc numai bun pentru o doză bună de inspirație. Atelierul va fi susținut de către producătorul suedez Hjalmar Palmgren și regizoarea de filme documentare din SUA, Melody Gilbert. Acesta va culmina cu Pitch@MOLDOX, unde proiectele de film documentar vor fi prezentate în fața unui juriu internațional format din experți din industria filmului documentar de la nivel european, care vor selecta patru proiecte pentru a participa la programe de networking și ateliere prestigioase din Europa. Încă nu e tîrziu să te înregistrezi, completînd formularul de participare.
Ediția a V-a a MOLDOX Lab vine și cu o veste bună pentru tinerii dornici să contribuie la schimbarea socială în comunitățile lor prin intermediul filmului documentar. Astfel, pentru prima dată, atelierul Exploration va invita doritorii din întreaga țară să vină la Cahul, unde, împreună un tutore internațional, vor învăța să realizeze scurtmetraje documentare despre problemele din comunitățile lor. Stați pe fir, în curînd lansăm apelul de înregistrare!
Trandafir de la Moldova sau un festival pregătit în pandemie
Anul s-a trezit cu stîngul, supărat, și ne-a aruncat în aer toate agendele. S-au schimbat itinerarii, planuri de lucru, cu toții am învățat ce înseamnă Zoom, Google Meet, ne-am amintit parola de la Skype și am stat „la plajă” pe messenger împreună cu colegii, prietenii și rudele. E o „minunată” lume nouă! Iar noi nu ne-am pierdut entuziasmul, ne-am adunat, bucată cu bucată, și învățăm să ieșim din tipare și creăm altele noi! Și uite așa, am ales cele mai importante piese pentru tabloul acestui an, le-am aranjat frumos pe masa de lucru, ne-am inspirat din culorile și trandafirii frumos aranjați pe pînză de artista Vasiluța Vasilache și ne-am pornit să explorăm limitele unui 2020 mai mult decît provocator.
Notează-ți în calendar! Cahul 9-13 septembrie, Chișinău 17-19 septembrie.  
Festivalului de Film documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX a fost fondat în 2016 și este dedicat în exclusivitate filmelor non-ficțiune cu relevanță socială semnificativă. MOLDOX a fost conceput ca un festival de film internațional axat pe probleme sociale actuale, accesibil tuturor, motiv pentru care intrarea la festival este liberă, iar participarea la ateliere și master-class-uri nu presupune nicio taxă. 
Festivalul combină misiunea de culturalizare a populației – prin proiecțiile de filme cu acces gratuit, cu cea de instruire a filmmakerilor în devenire, interesați să creeze documentare cu impact social – asumată de MOLDOX LAB.