Social

Expunerea țigărilor pe vitrine, interzisă din 15 august


Începând cu 15 august intră în vigoare o nouă prevedere legislativă legată de comercializarea produselor din tutun. Peste două săptămâni va fi interzisă expunerea vizibilă a țigărilor pe vitrine, transmite diez.md.


„Din 15 august nu veți mai vedea vitrina cu țigări, aceasta va fi ascunsă. Ce vor face fumătorii? Simplu. Persoana adultă va întreba de la vânzător lista cu produsele disponibile și prețuri. Vânzătorul ar trebui să solicite actul de identitate pentru a fi sigur că persoana este adultă și îi va oferi o foaie cu prețuri.

În practică, fiecare fumător cam știe ce țigări preferă sau știe și o alternativă a celor preferate, deci nu prea va avea nevoie de această listă. Mai sunt câteva restricții. Nu doar țigările trebuie să dispară de pe vitrină, ci și dispozitivele pentru fumat, adică aparate de narghilea, aparate pentru încălzirea tutunului, scrumiere și altele.

La fel va fi interzisă afișarea inscripției sau indicatorului despre comercializarea țigărilor sau a produselor conexe de tipul «Aici se vând țigări», «Țigările se vând la prima casă» și altele. Va fi interzisă utilizarea brandului sau a elementelor din brand pentru a indica că acolo s-ar vinde țigări.


Probabil unii se întreabă – unde s-a mai văzut așa ceva? Nu este o invenție a Republicii Moldova. Nu suntem noi prima sau unica țară care implementează această politică restrictivă. Este o recomandare a Organizației Mondiale a Sănătății. Interzicerea expunerii vizibile a țigărilor este deja implementată în mai multe state ca:

Islanda – 2001;
Canada – 2005;
Irlanda – 2009;
Norvegia – 2010;
Finlanda – 2012;
Noua Zeelandă – 2012;
Serbia – 2013;
Croația – 2014;
Rusia – 2014;
Marea Britanie – 2015.

În Letonia interdicția similară intră în vigoare la 1 octombrie 2020

Agenții economici au avut la dispoziție cinci ani pentru a se adapta la această prevedere legislativă. Cei care o vor încălca, riscă o amendă de la 13 500 până 15 000 de lei”.