Social

Închisoare de până la 7 ani pentru desfășurarea curselor ilegale. Modificări, propuse la Codul Penal și Contravențional


După tragedia care a avut loc în centrul Capitalei, în urma căreia a decedat șoferul unui taxi și pasagerul acestuia, Ministerul Justiție propune modificarea Codului Penal al R. Moldova prin stabilirea unor pedepse pentru desfășurarea curselor ilegale.
Potrivit proiectului de lege, ministerul propune completarea Codului Penal cu articolul 264 cu următorul cuprins:
Desfășurarea curselor ilegale
(1) Participarea conducătorului mijlocului de transport la întreceri, concursuri sau antrenamente neautorizate pe drumurile publice se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 650 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore cu (sau fără) privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de pînă la 2 ani.
(2) Acțiunea prevăzută la alin. (1), ce a cauzat din imprudenţă o vătămare medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii, se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 700 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la 2 ani.
(3) Acțiunea prevăzută la alin. (1) săvârşită în stare de ebrietate se pedepseşte cu amendă în mărime de la 950 la 1350 unităţi convenţionale, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore sau cu închisoare de pînă la 4 ani, în toate cazurile cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.
(4) Acțiunea prevăzută la alin. (1), care a provocat:
a) vătămarea gravă a integrității corporale sau a sănătăţii;
b) decesul unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.
(5) Organizarea întrecerilor, concursurilor sau antrenamentelor neautorizate pe drumurile publice se pedepseşte cu se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1350 la 1500 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de la 1 la 2 ani.”.
Același proiect prevede înăsprirea pedepsei și pentru contrabandă.