Social

GALERIE FOTO | Ziua Eroilor, la Cimitirul ostașilor români de la Țiganca

Românii de pretutindeni marchează astăzi Ziua Eroilor, zi în care aduc un omagiu ostașilor români care s-au jertfit de-a lungul veacurilor pe câmpul de luptă pentru credință, libertate, dreptate, apărarea țării și întregirea neamului. Cu această ocazie la Cimitirul de Onoare al ostașilor români de la Țiganca, a avut loc o slujbă de pomenire.
Tradiționala ceremonie de la Cimitirul de Onoare al ostașilor români de la Țiganca s-a desfășurat în acest an într-un cadru restrâns, din cauza pandemiei de COVID-19. Evenimentul a început cu o slujbă de pomenire a celor care și-au dat viața pe câmpul de luptă pentru apărarea țării. Totuși, oamenii au venit să le aducă un ultim omagiu eroilor, dar diferit de ceilalți ani. Cu măști și păstrând distanța socială, ei au depus bujori la mormintele soldaților. Este și cazul lui Ion Doinea din satul Cania, care vine an de an să le aducă onorul celor care s-au sacrificat pentru țară.
„Venim în fiecare an, să cinstim memoria ostașilor căzuți ai neamului românesc. Prin asta dăm de știut că noi suntem un neam, un neam românesc care merită să fie cinstit”, a spus Ion Doinea.
La eveniment a participat și ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță. Excelența Sa a spus că această zi importantă pentru neam nu putea fi trecută cu vederea.
„Se spune că eroii nu mor niciodată, pentru că ei trăiesc prin noi, indiferent de condiții, situație, de pandemie, de vremelnicii, de contexte complicate. Avem întotdeauna datoria să ne amintim de ei, să ne plecăm fruntea în fața faptelor lor de vitejie și să le mulțumim. Să vărsăm o lacrimă de recunoștință la mormântul lor, să aprindem o lumânare, să depunem o floare, pentru că și-au jertfit viața pentru ca noi să putem trăi într-o lume mai bună. Ei sunt cei fără de care viața noastră de astăzi nu ar putea fi aceasta”, a declarat Daniel Ioniță.
La cimitirul de la Țiganca, din 1941 până în 1943 au fost înhumați în nouă gropi comune 1020 de militari români. În perioada sovietică, Cimitirul de Onoare de la Țiganca a fost transformat în fermă de vite. A fost reconstruit în 2006, cu contribuția statului român, ceremonie la care a participat atunci și Majestatea sa Regele Mihai I al României.
Sursa: radiochisinau.md