Social

03 iunie 2020 - Ziua donării de Sânge în orașul Leova!

Stimați locuitori ai raionului Leova!
       Spitalul Raional Leova, Centrul de Sănătate Leova are onoarea și deosebita plăcere de a Vă invita să participați la
Ziua Mondială a Donatorului cu genericul  „ Donează sânge pentru o lume sănătoasă!”
care se va desfășura în data de 03.06.2020, în incinta Spitalului Raional Leova, cu începere de la ora 08.30.
      Pot dona sânge, persoanele sănătoase, cu greutatea, tensiunea arterială, pulsul, hemoglobina și glicemia în limite normale, care n-au suferit de boli transmisibile în antecedente (hepatită, tuberculoză, sifilis, malarie…), n-au avut intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni, nu sunt la evidență cu boli cronice ale aparatului cardiovascular, digestiv, respirator, renal, boli hematologice, endocrine, boli ale sistemului nervos central, boli autoimune.
      Sângele - „organul fluid” al corpului nostru se împrospătează continuu. Donarea de sânge este singura donare de organ care nu-i produce corpului sănătos niciun prejudiciu. Dimpotrivă, îl stimulează!
      Recoltarea sângelui este un act medical minim invaziv  (puncție venoasă), se desfășoară în deplină siguranță și durează 5-8 minute. Cantitativ, sângele se reface în 24 de ore, iar calitativ în cca 60 de zile.
       Ne adresăm dumneavoastră cu rugămintea de a participa sau susține campania noastră, întrucât discrepanța între cererea și oferta de sânge crește de la o zi la alta, în defavoarea ofertei.
       Sperăm să fiți în asentimentul nostru că este inacceptabil să se piardă vieți omenești din indiferență sau ignoranță.
         Oricine poate avea nevoie de sânge sau componente sanguine într-un moment nefericit al existenței sale.
        Sângele donat, fiind produs biologic, are un termen de valabilitate (35 de zile sângele total, 42 de zile masa eritrocitară). Din acest motiv, Centrul de Transfuzie Sanguină trebuie să-și împrospăteze stocul continuu, pentru a putea asigura cererile Spitalului Raional Leova. Fără donatori, ajungem în impas!
        Dragii noștri, nu trebuie să așteptăm tragedii colective pentru a ne mobiliza, trebuie să fim conștienți că în fiecare zi, în spitale sunt oameni care au nevoie disperată de ajutor.