Social

Atenție pescari! Perioada și zonele în care va fi interzis pescuitul în anul 2024Agenția de Mediu a stabilit perioadele de prohibiție a pescuitului sportiv, amator și de agrement al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii. În acest sens, perioada de prohibiție generală pentru anul 2024 va fi valabilă în intervalul 8 aprilie – 30 iunie.

Respectiv, se interzice pescuitul timp de 60 de zile de zile consecutive, în perioada 8 aprilie – 7 iunie inclusiv, de la intersecția râului Prut cu frontiera de nord a Republicii Moldova cu Ucraina până la satul Teţcani, în lacul de acumulare Costeşti-Stînca și în râul Prut pe sectorul de la barajul nodului hidrotehnic Costeşti-Stînca până la satul Giurgiuleşti.


Timp de 68 de zile de zile consecutive, în perioada 8 aprilie – 14 iunie inclusiv, este interzis pescuitul în fluviul Nistru pe sectorul de la satul Naslavcea până la orașul Camenca, în lacul de acumulare Dubăsari, în fluviul Nistru în sectoarele de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari până la satul Palanca (km 28) și în brațul Turunciuc, și în lacul Cahul.

De asemenea, se interzice pescuitul timp de 84 de zile de zile consecutive, în perioada 8 aprilie – 30 iunie inclusiv , pe râurile Ciorna, Răut, Ichel, Bîc şi Botna afluenți ai fluviului Nistru, cu excepția obiectivelor acvatice piscicole artificiale construite pe ele, pe râurile Larga, Vilia, Lopatnic, Racovăţ, Ciuhur, Camenca, Gârla Mare, Delia, Nîrnova, Lăpuşna, Sarata, Tigheci afluenți ai râului Prut, cu excepția obiectivelor acvatice piscicole artificiale construite pe ele, în bălțile Manta, și pe râurile Cogîlnic, Cahul, Ialpug, cu excepția obiectivelor acvatice artificiale construite pe ele.

Totodată, în perioada 8 aprilie – 30 iunie 2024, pescuitul este interzis și în obiectivele acvatice piscicole, altele decât cele atribuite pentru activităţi în domeniul pisciculturii, cu excepţia măsurilor tehnologice piscicole.

„Controlul privind respectarea prevederilor ordinului menționat supra îi revine Inspectoratului pentru Protecția Mediului, iar încălcarea prevederilor prezentului ordin atrage răspundere în conformitate cu legislația în vigoare”, informează Agenția de Mediu.