Social

UNFPA: Clinica mobila de sanatate prietenoasa tinerilor din CahulMai mult de 27,000 de tineri din raionul Cahul, dintre care și tineri refugiați din Ucraina, au acces la servicii medicale gratuite și confidențiale, consiliere privind sănătatea sexuală și reproductivă chiar la ei în localitate. Este vorba despre Clinica mobilă de sănătate prietenoasă tinerilor, susținută de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în parteneriat cu Protecția Civilă și Ajutorul Umanitar al Uniunii Europene, în colaborare cu Asociația „Sănătate pentru Tineri” și rețeaua Youth Klinic Moldova.

Unitatea medicală mobilă este cel mai nou și inovativ serviciu pentru tinerii cu acces limitat la servicii sănătate sexuală și reproductivă. Aceasta este o clinică complet operațională, cu spațiu pentru examinări de către medicii ginecolog și urolog, zonă pentru consiliere psihologică și efectuarea testelor rapide.

În clinica pe roți, adolescenții și tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 - 35 de ani, se pot bucura și de sprijin psihologic și pot efectua examinări ultrasonografice, dermatologice, ORL și testare pentru infecții cu transmitere sexuală și HIV. Într-o manieră prietenoasă, adolescenții și tinerii primesc consultații și tratamente din partea medicilor specialiști. Astfel, comunitatea locală chiar și din cele mai îndepărtate sate din raionul Cahul, pot beneficia de suport medical profesionist fără a se deplasa în centrul raional, în același timp economisind timp și resurse financiare.

„Continuăm să lucrăm cu partenerii UNFPA pentru a extinde accesul tuturor tinerilor la informații, consiliere și servicii privind sănătatea sexuală și reproductivă. Aceasta înseamnă crearea unui mediu în care aceste servicii sunt ușor accesibile pentru toată lumea, indiferent de locul în care locuiesc sau de circumstanțele lor sociale. Această clinică mobilă reprezintă un pas semnificativ în eforturile noastre de a reduce decalajul în ceea ce privește accesul la asistență medicală pentru adolescenți și tineri, oferind îngrijiri medicale esențiale și sprijin acolo unde este cel mai necesar”, a declarat Karina NERSESYAN, Reprezentantă Rezidentă UNFPA în Republica Moldova.

„Suntem recunoscători UNFPA pentru că ajută rețeaua Youth Klinic să extindă serviciul medical mobil dincolo de municipiul Chișinău și raionul Cimișlia, prin donarea unei clinici pe roți pentru raionul Cahul. Aceasta va ajuta specialiștii centrului Youth Klinic Agape din Cahul să viziteze satele îndepărtate și să ofere asistență necesară adolescenților și tinerilor care se află într-un mediu de risc sau dificil de sănătate, inclusiv din rândul refugiaților ucraineni, precum și celor din centrele de plasament pentru adolescenții aflați în situații dificile sau altor grupuri de adolescenți cu o stare mai mare de vulnerabilitate”, a declarat Galina LEȘCO, medic ginecolog-obstetrician, șefa Centrului de Resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor NEOVITA, centru care coordonează activitatea rețelei Youth Klinic.

Potrivit șefului Centrului de sănătate din Cahul, Alexandru HAGIOGLO, mulți tineri nu apelează la asistență medicală din cauza dificultăților de deplasare (distanțe mari, transport public inaccesibil) și a resurselor financiare limitate.

„Luând în considerare așezarea geografică a localităților din raionul Cahul, unele fiind la o distanță de până la 85 km de centrul raional, mulți tineri renunță la serviciile medicale profesioniste, ceea ce împiedică depistarea precoce a maladiilor și prevenirea acestora. Grație Clinicii mobile, mii de tineri vor putea beneficia de asistență medicală calitativă și gratuită, să se informeze despre sănătatea sexuală și reproductivă, și să aibă consiliere psihologică chiar în satul său”, a menționat Alexandru HAGIOGLO.

 

Echipele mobile vor avea un program de vizite în localitățile din raionul Cahul și vor colabora cu medicii de familie, directorii de școli și autoritățile locale pentru a informa tinerii despre ora, locul și serviciile care urmează să fie oferite în regiune. La ora actuală, în Moldova există doar trei clinici mobile de acest fel. Clinica procurată cu susținerea UNFPA și Uniunea Europeană este de ultimă generație, iar costurile totale se ridică la 85,000 USD.