Social

Examenele naționale de absolvire a gimnaziului vor fi monitorizate de voluntari în opt raioane ale țării



În opt raioane, examenele de absolvire a gimnaziului vor fi monitorizate de circa 400 de observatori voluntari. Această măsură va fi aplicată în cazul raioanelor în care elevii au absolvit gimnaziul cu note mari, dar au obținut rezultate slabe la examenul național de bacalaureat. Totodată, o parte din testele elevilor din aceste raioane vor fi reevaluate centralizat de o comisie republicană.

Anunțul a fost făcut de ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun și directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE), Lilia Ivanov, în cadrul unei conferințe de presă.

„Ministerul Educației și Cercetării vine cu aceste măsuri administrative pentru a asigura integritatea în sistemul educațional. Copiii merg la școală nu numai pentru a învăța și a căpăta anumite competențe dar, în același timp, pentru a însuși anumite valori. Modul în care se desfășoară examenele de absolvire în Republica Moldova comunică foarte mult despre valorile care există în sistem și care noi ne dorim să le promovăm. Respectiv, noi credem că este esențial să asigurăm integritatea desfășurării tuturor examenelor, pentru ca fiecare copil să aibă certitudinea că efortul pe care îl depune este apreciat la justa valoare. Pentru ca să avem un sistem meritocratic este important să avem și o evaluare corecta în întreaga țară”, a declarat ministrul Dan Perciun.

„Ne dorim ca examenele naționale de absolvire să reflecte competențele reale ale elevilor, promovând astfel un sistem educațional bazat pe corectitudine și meritocrație. Măsurile de asigurare a integrității examenelor de absolvire a gimnaziului aplicate în sesiunea 2024 se încadrează în prevederile Regulamentului cu privire la examenele naționale de absolvire a gimnaziului”, a menționat directoarea ANCE Lilia Ivanov

În baza analizei comparative a rezultatelor obținute de elevi în cadrul examenelor de absolvire a gimnaziului și a examenului național de bacalaureat, făcute de MEC în comun cu ANCE, s-a constatat că în cazul a opt raioane din țară există o discrepanță între aceste rezultate. Este vorba despre raioanele Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Drochia, Dubăsari, Rezina și Șoldănești. Foarte mulți elevi din aceste raioane obțin note între 8 și 10 la examenele de absolvire a gimnaziului, ulterior, aceeași elevi obținând rezultate extrem de mici la bacalaureat.

Alte constatări ale analizei au scos în evidență faptul că discrepanța mare se atestă în raioanele/municipiile cu o rețea supradimensionată (multe instituții de învățământ cu număr mic de elevi). În schimb, în raioanele/municipiile care au reușit crearea liceelor mari, se atestă o calitate a studiilor.

Examenele naționale de absolvire a gimnaziului se vor desfășura în perioada 3-13 iunie.

Rezultatele analizei comparative pot fi accesate aici.